Skattesmäll hotar för HVO-diesel och E85: "Väldigt allvarligt"

Mer klimatsmarta bränslen kan bli ordentligt mycket dyrare.

Skattesmäll hotar för HVO-diesel och E85: "Väldigt allvarligt"

Intresset för att tanka mer klimatsmarta bränslen i vanliga förbränningsbilar är stort. Ford hoppas på en comeback för etanolbilarna med suven Kuga och efterfrågan på så kallad HVO100-diesel är hög.

I våras var auto motor & sport också först att berätta om Miljöpartiets nya satsning på att bygga om vanliga bensinbilar och efterkonvertera dem till etanoldrift. Det beskrevs av miljöpartisten Bengt Annebäck som "förmodligen den mest kostnadseffektiva minskningen av drivhusgaser som finns".

I söndags kom ett nytt utspel från Miljöpartiet där partiets styrelse beslutat att driva på för att införa ett särskilt bidrag till den som bygger om en bil till etanoldrift. Bidraget blir på 5.000 kronor vilket ska täcka ungefär halva kostnaden för att bygga om sin bil, skriver Sveriges Radio.

Läs också: Forskaren om HVO: "Vi behöver producera mer i Sverige"

Men det finns en faktor som kan ställa hela planen på ända. EU vill slopa skattebefrielsen på biobränslen som framställs av exempelvis vete eller socker. Däremot ska biobränslen som framställs av avfallsrester skattebefrias.

Tanken är att skattebefrielsen ska slopas vid årsskiftet 2020/21.

"Det ser vi som väldigt allvarligt, eftersom vi använder väldigt mycket biodrivmedel. Det blir enormt mycket ökade kostnader eller i värsta fall att vi måste gå tillbaka till fossila drivmedel", säger Leif Magnusson, som jobbar med kollektivtrafiken i Västra Götalands län, till Ekot.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vill inte säga hur dyr etanolen eller HVO-dieseln skulle kunna bli utan skattebefrielsen. Men han är övertygad om att Sverige kommer kunna stå emot EU:s krav på att slopa skattebefrielsen.

"Den frågan är ju långt ifrån avgjord och där kommer Sverige tillsammans med andra länder kämpa för att biodrivmedel ska vara skattebefriade", säger han till SR.

Volvo var en av tillverkarna som satsade på etanoldrift för några år sedan. Nu är satsningen nedlagd sedan länge.

 
Jag skulle gärna bygga om min bil till etanoldrift.
89
165