Film: Se raketbilen Bloodhound köra över 1.000 km/h i Kalahariöknen – ska slå nytt fartrekord

Bloodhound LSR har nått ett viktigt delmål och siktet är inställt på att bli världens snabbaste bil. Skulle du våga köra i den här hastigheten?

Film: Se raketbilen Bloodhound köra över 1.000 km/h i Kalahariöknen – ska slå nytt fartrekord
Dubbla motorer ger Bloodhound LSR den kraft som behövs för att nå 1.600 km/h.

Det brittiska projektet att slå nytt världsrekord i topphastighet var nära att krascha på grund av pengabrist, men nu är man igång igen.

Tack vare ett stort bidrag från Ian Warhurst kan teamet Bloodhound Land Speed Record fortsätta sina försök i Kalahariöknen, i norra Sydafrika. Målet är att köra 1.000 mph, alltså 1.609 km/h.

De första försöken att slå det gamla världsrekordet på 1.232,7 km/h, som sattes 1997 av Andy Green i Thrust SSC, inleddes för en vecka sedan.

I över tio år har teamet byggt och utvecklat en bil som kombinerar två kraftkällor. Dels en Rolls-Royce EJ200 jetmotor (från stridsflygplanet Eurofighter Typhoon) som utvecklar cirka 54.000 hästkrafter men även en hybridraketmotor som snabbar på accelerationen.

Att köra över 1.600 km/h innebär flera utmaningar. Den första är att uppnå en tillräckligt kraftfull acceleration (sträckan i öknen är inte hur lång som helst). Den andra är att aerodynamiskt kunna hålla bilen stabil och säker. Och den tredje utmaningen är att snabbt kunna bromsa ner bilen.

Den platta öknen i Kalahari är perfekt för att uppnå hög hastighet men är begränsad till en sträcka på 20 kilometer – vilket låter som en evighet men ändå är relativt kort. Inbromsningen sköts av två stycken bromsskärmar tills bilen nått 300 km/h, sedan används skivbromsar.

Den 17 november uppnådde teamet ett viktigt delmål när man passerade drömgränsen 1.000 km/h. Topphastigheten uppmättes till 1.010 km/h (628 mph) och det tog bara 50 sekunder och 8 kilometer att nå dit. Vid 11 kilometer utlöstes bromsskärmarna.

Teamet har nu visat sina kapacitet och söker stöd från nya finansiärer. Målet är att komma tillbaka till öknen i Sydafrika om 12–18 månader och göra ett försök att slå det gamla världsrekordet.

 
Jag är helt övertygad om att teamet kör över 1.600 km/h!
19
11