Biljättarna kapar tusentals jobb – och julbonusen är hotad

Omställningen till eldrift kostar miljardbelopp.
Annons

Det är riktigt tuffa tider för de tyska biljättarna. Att ställa om de stora koncernerna till att bygga elbilar kostar miljardbelopp och i förra veckan kom beskedet att Audi ska kapa 9.500 jobb i Tyskland före 2025.

Det kommer inte främst handla om uppsägningar utan snarare om tidiga pensionsavgångar och normal omsättning på anställda. Men helt svarta är inte utsikterna: Audiägaren Volkswagen ska skapa 2.000 nya jobb inom elbilar och digitalisering.

”I dessa omvälvande tider gör vi Audi mer agilt och effektivt. Det kommer öka produktiviteten och stärka konkurrenskraften i våra tyska fabriker”, säger Audichefen Bram Schot.

Även hos Mercedes är det dystra tongångar. Koncernchefen Ola Källenius kommer behöva kapa 10.000 jobb över hela världen för att kunna snabba på elbilsomställningen.

Mercedesägaren Daimler beskriver det som ”den största omställningen i bilindustrins historia”. Även antalet chefer ska kapas med tio procent. Inte heller Mercedes hoppas behöva ta till så många uppsägningar utan istället använda tidiga pensionsavgångar och andra sätt för att minska antalet anställda ”på ett socialt ansvarsfullt sätt”.

Hos BMW ser det lite ljusare ut. En ny överenskommelse mellan BMW och facket innebär att märket kommer kunna undvika ”drastiska åtgärder”. Däremot kommer de anställda få mindre julbonus nästa år – om det över huvud taget blir någon bonus.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen