40 år sedan bortglömda framtidsbilen skrotades

Lockade med futuristisk design – men lades ned efter bara fyra år.

40 år sedan bortglömda framtidsbilen skrotades

Den 3 december är det 40 år sedan en av bilvärldens mest ambitiösa modeller – och även en av de största flopparna någonsin – lades ned.

AMC Pacer började byggas 1975 men skrotades bara fyra år senare, 1979, när tillverkningen i Wisconsin lades ned.

När bilen lanserades beskrevs den som en sensation och hyllades som en riktig framtidsbil. Försäljningen gick bra. Oljekrisen hade gjort att intresset för mindre bilar ökat men samtidigt ville många amerikanska bilköpare fortfarande ha en USA-bil och inte en "importbil".

"När du köper en Pacer får du en bit av morgondagen", skröt företaget i reklamen.

Men någon succé blev det alltså inte. AMC (American Motor Corporation) hade länge byggt konventionella bilar som skulle utmana jättarna GM, Ford och Chrysler, utan att lyckas. Så med Pacer togs istället ett enormt kliv för att utveckla en bil som skulle bli helt annorlunda. Problemet var bara att tekniken under skalet var betydligt mer föråldrad än designen gjorde intryck av.

Tanken var att AMC Pacer skulle bli en kompaktbil men tjänstevikten talade ett annat språk. Kombinerat med klen motor blev körupplevelsen seg och trist, tyckte många testförare. Bilen var klumpig för sin storlek, och en konstig detalj var att förardörren var kortare än passagerardörren.

När AMC Pacer lanserats var många biltidningar först nyfikna och positiva. Designen och framtidskänslan hyllades men många som provkörde bilen blev besvikna. En testförare från Road & Track blev livrädd när han (trots tillvalet låsningsfria bromsar) knappt kunde behålla kontrollen över bilen vid inbromsning och brittiska The Motor var ännu mer kritiska: "Vi har testat Pacern – men önskar att vi inte hade gjort det."

 
Den här jänkaren får jag habegär av!
67
99