Nu blir det dyrare att förnya körkortet

Från och med 1 januari nästa år blir det dyrare att förnya sitt körkort, meddelar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Körkortsavgiften höjs med 30 kronor och...
Annons

Från och med 1 januari nästa år blir det dyrare att förnya sitt körkort, meddelar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. Körkortsavgiften höjs med 30 kronor och kostar 280 kronor från och med årsskiftet.

Körkortsavgiften är långt ifrån den enda av Transportstyrelsens avgifter som justeras, men det är den avgift som drabbar flest personer. För Transportstyrelsens del handlar det om att säkerställa att intäkterna motsvarar kostnaderna. 

”Våra avgifter ska spegla de kostnader vi har. Vi har en löpande dialog med branschen och berättar både om hur vi sätter avgifter och vad som påverkar både prislapp och vilken typ av avgift vi beslutar. Det är ett önskemål från branschen för att de ska ha möjlighet att förutsäga vilka kostnader de kommer att få”, säger Transportstyrelsens ekonomidirektör Mats Ringqvist.

Transsportstyrelsen ser över sina avgifter årligen, men en större översyn görs var tredje år. De avgiftsändringarna som görs vid årsskiftet kommer till följd av en sådan större översyn. Men det är inte alla avgifter som höjs. Det blir exempelvis billigare att beställa personliga behörigheter inom både sjö- och luftfart samt att manuellt registrera fartygsuppgifter.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen