Polisen varnar BMW-ägare för internationell stöldliga som stjäl bildelar

Just nu härjar ett brottsnätverk i Sverige som specialiserat sig på BMW. Parkera om möjligt i garage är polisens uppmaning.

Polisen varnar BMW-ägare för internationell stöldliga som stjäl bildelar
En väldigt tråkig syn som tyvärr många BMW-ägare mött när de ska åka till jobbet på morgonen.

Tyvärr är det ingen ny företeelse men nu går polisen ut med en ny varning. Speciellt BMW-ägare bör tänka på hur de parkerar sina bilar.

Så här skriver polisen i Vällingby på sin Facebook-sida:

"Vi vill särskilt uppmärksamma ägare till personbilar av märket BMW på att det genomförts stölder av fordon och bildelar på flera orter i Sverige de senaste veckorna.

Polisen misstänker att det är internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna. Som bilägare kan man tänka på att parkera sitt fordon på upplyst plats eller om möjligt i låst garage. 

Polisen tar gärna in tips via 114 14 om man ser något misstänkt och vid pågående brott ring 112.

Bilderna är tagna från brottsplatsundersökningar i veckan."

De internationella ligorna är välorganiserade och brukar dela upp sin verksamhet på tre grupper. Den första gruppen rekognoserar och letar efter intressanta, parkerade bilmodeller. De här personerna använder hyrbil eller ett svenskt fordon som inte förknippas med någon kriminell verksamhet. 

Den andra gruppen består av rutinerade bilmekaniker som snabbt kan bryta sig in i fordon och ta loss dyrbara delar som krockkuddar, elektronik, tillval, hjul och annat av intresse. De jobbar snabbt, men inte varsamt, vilket tyvärr kan innebära stora skador på till exempel inredningen.

Stöldligorna flyttar sig mellan olika svenska städer. De cirkulerar även med vissa intervall och kan återkomma till samma bil och adress flera gånger. Man väntar helt enkelt på att bilen blir reparerad och återvänder för att stjäla samma delar en andra gång, och tredje gång ...

Inbrottstjuvarna vill inte bli ertappade nattetid med stöldgods i sina bilar varför man snabbt brukar gömma delarna i plastpåsar som placeras i till exempel ett närliggande skogsområde. Om en hundägare eller joggare upptäcker mystiska sopsäckar i ett buskage så gäller det att tipsa polisen direkt.

Den tredje gruppen använder sig av rymliga bilar (typ målade hantverkarfordon) som åker runt och samlar upp stöldgodset. När man fyllt en bil hamnar den på en färja och försvinner till östra Europa. Bildelarna används sedan för att reparera utskrotade (krockade, vattenskadade) bilar som importerats från till exempel USA.

I Tullverkets uppdrag finns inget stort fokus på vad som förs ut ur landet, utan man försöker istället kontrollera vad som tas in i Sverige. Det är ett av skälen till att Sverige är rena "godisbutiken" när det gäller bildelar och annat stöldgods.

Polisen har tidigare varit framgångsrik när man haft resurser att utreda och gripa en del av aktörerna i de internationella stöldligorna. Men som alltid är polisen beroende av allmänhetens tips för att hinna agera i tid, därför är det viktigt att ringa in tips på 114 14 eller 112 vid pågående brott.

 

 

Fyra exempel från polisens pågående utredningar kring bildelsstölder. Foto: Polisen.

Foto: Polisen.

Foto: Polisen.

Foto: Polisen.

Jag parkerar alltid min bil i garage nattetid.
95
88