Svensk undersökning gör klart: Då ska du skrota bilen och köpa ny

Köra vidare med förbränningsbilen eller skrota och köpa nytt? En svensk undersökning har svaret.

Svensk undersökning gör klart: Då ska du skrota bilen och köpa ny
En gammal bil ska du köra i 10–11 år innan du köper en ny av samma storlek, enligt en ny genomgång av forskare på Chalmers.

Aldrig tidigare har så många svenska bilköpare valt en laddbar bil. Försäljningen har ökat snabbt och även nästa år spås elbilarna och laddhybriderna öka ordentligt med tanke på hur mycket fordonsskatten på bensin- och dieselbilar höjs.

Men istället för att köpa nytt väljer vissa bilägare att hålla kvar vid sin gamla bil. Den är redan tillverkad och även skrotningen orsakar en del utsläpp.

Nu har auktionsföretaget Kvdbil tillsammans med Chalmers gjort en genomgång för att ta reda på den optimala livslängden för en bil ur ett miljöperspektiv.

Mellanstor bil ska bytas redan efter elva år

Slutresultatet blir att det finns klimatmässiga fördelar med att en bil återvinns redan efter drygt elva år. Då kan det vara bättre att återvinna bilen och köpa en ny med lägre utsläpp, även inräknat utsläppen från biltillverkningen.

"Det visade sig att vi har mycket att vinna på att korta livstiden för en stor del av den befintliga fordonsflottan", säger Lars Nykvist, vd på Kvdbil.

Sett till koldioxidutsläppen är det alltså mest optimalt att köra sin gamla bensinbil i mellan tio och elva år, så länge den byts ut mot en ny bensindriven bil i samma storleksklass med lägre utsläpp. Det är betydligt mindre än bilarnas genomsnittliga livslängd i Sverige som är 17 år.

"Beräkningar är hypotetiska utifrån den kunskapsbas och data som finns tillgänglig idag", poängterar Kvdbil, och beräkningen gäller bara vid byte till en bil i samma klass – inte om köparen väljer en större bil som till exempel en suv.

Eftersom det idag rullar två miljoner bilar på vägarna som är mer än tio år gamla skulle 400.000 ton koldioxidekvivalenter per år kunna sparas in om bilägarna återvann sina bilar och köpte en ny bil med lägre förbrukning.

 
Jag kör hellre vidare i min bil länge istället för att köpa nytt.
758
111