Avslöjat: Så tycker ägarna om Sveriges populäraste begagnatbilar

Premium Du som slår till på någon av Sveriges populäraste begagnade bilar kanske tror att du gör ett smart bilval – men ägarna säger precis tvärt om. Elfel, tekniska haverier och småfel drar ned betyget för de flesta modeller.

Avslöjat: Så tycker ägarna om Sveriges populäraste begagnatbilar

Den som tänker till ett varv extra kan göra ett riktigt smart bilköp – smartare än den som bara slår till på den populäraste begagnatbilen. Det visar vår undersökning som baseras på 50.000 bilbetyg från ägarna själva.

Du som är Premiummedlem kan själv gå in och söka i begagnatdatabasen – klicka här.

Det finns mycket pengar att spara på att välja en driftsäker begagnad bil. Samtidigt sparar du både tid och frustration på att inte behöva besöka verkstaden lika ofta.

I den här artikeln har vi utgått från Blockets lista över begagnatbilarna som säljs snabbast i olika kategorier. Volvo har en tydlig plats i topplistorna men även Saab ligger riktigt bra till trots att bilarna nu börjar bli gamla.

Men om ägarna får säga sitt har många av de populäraste begagnade bilarna dålig driftsäkerhet. Ägarna råkar relativt ofta ut för både mer och mindre allvarliga fel. I listan nedan kan du se vilka modeller som klarar sig bra respektive dåligt jämfört med snittbilen. Vi har tagit ut siffror för modellåren 2005–2019 och i de fall vi valt ut andra modellår för att passa in rätt modellgeneration har vi nämnt det i texten.

En sak talar dock för alla bilar på den här listan oavsett om de håller bra kvalitet eller inte. Det är att de verkar lättsålda. Samtliga bilar är alltså med på Blockets lista över de snabbast säljande begagnatbilarna.


Artikeln innehåller:

✔ Kombibilar
✔ Suvar och crossovers
✔ Miljöbilar
✔ Elbilar 


Kombibilar

Volvo V50

Volvo V50 är den populäraste kombibilen på Blocket och ligger nu på en riktigt rimlig prisnivå. Den är "lagom" stor för många bilköpare och passar för de flesta som inte har stor familj eller mycket att lasta. Men ägarna har i många år larmat om många elfel och andra buggar. Det har blivit bättre med åren, men någon kvalitetsbil blev aldrig V50 enligt ägarna själva.

Snittbetyg: 72% (79%)
Driftsäkerhet: 74% (86%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Saab 9-5

Saab 9-5 har inte byggts på många år men är alltså fortfarande riktigt populär som begagnad. Den är säker, bekväm och rymlig för sin ålder och ger mycket för pengarna. När vi tittar på betygssiffrorna för den första modellgenerationen (fram till 2010) visar det sig att den ligger på precis samma snittbetyg som genomsnittsbilen, och detsamma när det gäller driftsäkerhet. Ägarna har haft problem med etanolmotorerna och knarrande inredning, men i övrigt är ägarna nöjda.

Snittbetyg: 76% (76%)
Driftsäkerhet: 82% (82%)
Slutsats: Som snittbilen

Volvo V70

Folkhemskombin nummer ett slutade byggas 2016 och sörjs fortfarande av "boxpuritanerna" som vill ha fyrkantigt lastutrymme utan sluttande taklinje som på V90. Det är fortfarande en säker, bekväm och trevlig kombibil som passar fint för långfärd men som knappast är rolig att köra, särskilt inte med de gamla femcylindriga dieselmotorerna som nu börjar bli rejält till åren. Tittar vi på betygen för sista generationen (2008–2016) hyllar ägarna komforten, men både snittbetyget och betyget för driftsäkerhet blir något sämre än för snittbilen. 

Snittbetyg: 78% (80%)
Driftsäkerhet: 82% (87%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Suvar och crossovers

Volvo XC90

Volvos första suv blev startskottet för märkets kanske viktigaste satsning någonsin. Tyvärr var första generationen (2012–2014) aldrig helt felfri enligt ägarna, även om den trots allt blev bättre med åren. Här klagar ägarna bland annat på elfel, knarrande inredning och på komponenter som slits fort i tyngre och högbyggda bilar som bussningar och bromsar. Hittar du ett strulfritt exemplar åker du mycket bekvämt och säkert med gott om plats och härlig sittposition och interiören är supersmart. Tänk dock på att förbrukningen kan bli hög på grund av de föråldrade motorerna.

Snittbetyg: 75% (77%)
Driftsäkerhet: 73% (83%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Fiat Freemont

Den här modellen kanske inte riktigt platsar i listan över suvar – den är snarare någon form av högbyggd kombicrossover. Fiat Freemont baseras på Dodge Journey och har inte varit någon ägarfavorit. Skramlande interiör och mystiska elfel retar upp ägarna, och vissa har även råkat ut för tekniska haverier. Om du trots allt slår till, kolla att alla återkallelser är gjorda: de innefattar bland annat farthållare som inte kopplar ur och krockkudde som kan lösa ut spontant.

Snittbetyg: 72% (80%)
Driftsäkerhet: 80% (87%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Volvo XC60

Ytterligare en Volvosuv på listan. XC60 har länge varit en av Sveriges populäraste bilar och så även som begagnad. Första generationen (2008–2017) bjuder på mysig åkkomfort och okej utrymmen för klassen, men också föråldrade motorer, lite sävliga köregenskaper och en del småstrul. Bara en liten bit längre ned på listan hittar vi Toyota RAV4 och Hyundai Santa Fe som båda erbjuder ett mer problemfritt ägande. XC60 blev dock bättre och bättre med åren och tack vare de sista modellåren kravlar sig modellen över snittbilsbetyget för driftsäkerhet med liten marginal.

Snittbetyg: 81% (80%)
Driftsäkerhet: 88% (87%)
Slutsats: Som snittbilen

Miljöbilar

Ford Focus

Det kostar inte mycket att bli ägare till en etanoldriven Ford Focus. Som en av få biltillverkare snappade Ford upp etanoltrenden tidigt och lanserade en E85-version av Focus som snabbt blev populär i Sverige. Ford Focus är syskonbil till Volvo V50 här ovan och de båda modellerna delar också samma problem, bland annat elfel. En del ägare som kört mycket på E85 och lite på bensin har också råkat ut för motorproblem.

Snittbetyg: 71% (80%)
Driftsäkerhet: 72% (86%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Volkswagen Passat

En av Sveriges mest sålda bilar fanns även i en gasdriven verion kallad Passat Ecofuel. Den kunde tankas med både bensin och biogas. Fördelen var riktigt bra klimatprestanda om bilen tankades med gas. Nackdelen visade sig vara att gastankarna kunde börja rosta och ställa till problem, något som drabbat många ägare. Även automatlådan DSG kan ställa till problem liksom kamkedjan i motorn.

Snittbetyg: 72% (80%)
Driftsäkerhet: 73% (85%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Saab 9-3

Även Saab hakade på etanoltåget och lanserade E85-versioner av både 9-3 och 9-5. Här håller motorerna bättre än hos Ford (se ovan) om de tankas med etanol, och även om den börjar bli till åren trivs ägarna riktigt bra med sina Saab 9-3. Kombiversionen är hyfsat rymlig och fortfarande riktigt snygg, enligt ägarna. Dessutom verkar driftsäkerheten ligga på en hyfsat bra nivå.

Snittbetyg: 83% (80%)
Driftsäkerhet: 86% (85%)
Slutsats: Sämre än snittbilen

Elbilar

Volkswagen e-Up

Bland elbilarna visar det sig att Volkswagens minsting e-Up ligger bra till hos Blocket, vilket kanske är lite överraskande med tanke på den korta räckvidden. Men ägarna visar sig vara hyfsat nöjda och uppskattar framför allt det relativt låga inköpspriset, de mikroskopiska ägandekostnaderna och det smidiga formatet. Främsta anledningen till det låga snittbetyget är att bilen är väldigt liten både i bagageutrymmet och baksätet, att kvalitetskänslan inte är på topp och att nybilssäljarna får riktigt dåligt betyg. Om du kan leva med de förstnämnda nackdelarna kan detta alltså vara ett riktigt bra begagnatköp.

Snittbetyg: 73% (79%)
Driftsäkerhet: 87% (86%)
Slutsats: Som snittbilen

Volkswagen e-Golf

Om e-Up känns för liten finns e-Golf, en betydligt större och "vuxnare" modell med bättre utrymmen. Drivlinan är silkesmjuk och komforten hög. Vissa ägare har klagat på mjukvarubuggar men i övrigt verkar de flesta ha klarat sig från allvarliga fel. Ett varningens finger dock: provkör gärna innan du slår till och lyssna så ditt exemplar inte låter så här.

Snittbetyg: 80% (80%)
Driftsäkerhet: 87% (87%)
Slutsats: Som snittbilen

Tesla Model X

Cool design, generösa utrymmen och måsvingedörrar – Model X väcker känslor som få andra suvar. Den här eldrivna och sjusitsiga modellen har mycket hög tekniknivå och ägarna älskar sina bilar. Lång räckvidd, snabb laddning och fantastiska prestanda lockar. Men mjukvarubuggarna har varit många och en del ägare har också råkat ut för mer allvarliga mekaniska fel. Provkör exemplaret länge innan du slår till.

Snittbetyg: 86% (80%)
Driftsäkerhet: 81% (87%)
Slutsats: Bättre än snittbilen totalt sett, sämre än snittbilen för driftsäkerhet

 
Jag är nöjd med driftsäkerheten i min bil.
70
6