Siffrorna alla biltillverkare är livrädda för: Nu backar försäljningen i Kina

Försäljningsras utan motstycke.

Siffrorna alla biltillverkare är livrädda för: Nu backar försäljningen i Kina

För andra året i rad kommer bilförsäljningen i Kina förmodligen minska. Siffrorna för november visade en minskning jämfört med samma period förra året och om inget oförutsett händer går Kina därmed mot ytterligare ett år av sämre bilförsäljning.

Försäljningen av sedanbilar, suvar och familjebussar minskade med fyra procent i november – fjärde månaden på rad som försäljningen backade. Försäljningen av eldrivna eller hybriddrivna suvar minskade med hela 44 procent. Under tredje kvartalet minskade kinesiska Byd försäljningen med hela 89 procent.

Kina har minskat rabatterna på nya elbilar och det kan mycket väl vara en av anledningarna till att försäljningen backar.

Förra året minskade försäljningen för första gången sedan 1992 och nu går alltså Kina mot ytterligare ett år av sämre bilförsäljning. Inte heller i USA eller Europa ser siffrorna särskilt ljusa ut med strafftullar och hårdare utsläppsregler.

Kina har blivit en enormt viktig marknad för de flesta stora biltillverkare, inte minst när det gäller elbilar. Alla stora biltillverkare har eller planerar nya fabriker i Kina och många av dem ska bygga just eldrivna suvar.

 
Jag kan tänka mig att köpa en kinesisk bil.
126
373