Så låter Volkswagen ID 3 – lyssna på nya elbilsljudet

Så låter Volkswagen ID 3 – lyssna på nya elbilsljudet

Volkswagen visar just nu upp nya elbilen ID 3 på flera ställen i Sverige. Vi har tittat närmare på bilen som beskrivs som en ny "folkelbil", och även om första intrycket på det hela taget blev positivt la vi också märke till en betydligt sämre kvalitetskänsla än i andra VW-bilar.

Nu har Volkswagen släppt en ljudfil där vi kan höra hur den nya elbilen kommer låta när den körs. Tanken är att ljudet ska kännas "framtidsmässigt" och lite robotinspirerat.

"Ljudet ska ha självförtroende och vara lätt att gilla. Tack vare ljudet får elbilarna en egen röst som vi kan designa själva utan hänsyn till mekaniska ljud", säger Volkswagens utvecklingschef Frank Welsch.

Volkswagen ID 3 ska spela ljudslingan i hastigheter upp till 30 km/h eller när föraren backar. Tidigare i år trädde nya regler i kraft inom EU som innebär att elbilar måste ge ifrån sig någon form av ljud i låga hastigheter eller när den backar med start den 1 juli 2021 om de ska få säljas inom EU.

I vissa elbilar går det idag att stänga av ljudet men i framtiden kommer det alltså bli obligatoriskt.

Men exakt hur elbilarna ska låta är upp till tillverkarna. Porsche Taycan har till exempel ett särskilt ljud som tillval. Ljuden har både hånats och hyllats – vissa gillar idén att elbilar måste ge ifrån sig ljud medan andra menar att de hellre ska vara tysta.

 
Jag gillar ljudet!
43
77