Lastbilschaufförer ska få sova ordentligt – i hela EU

Nu ska det bli slut med lastbilschaufförer som sover i sina hytter längs våra vägar. Efter 3,5 års förhandlingar har EU enats om nya regler för lastbilstrafiken.
Annons

”Lastbilschaufförer ska inte behöva sova i sina hytter. De som kör på svenska vägar ska omfattas av svenska villkor”, säger statsminister Stefan Löfven till reportrar vid EU-toppmötet.

De nya reglerna säger bland annat att svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör inom EU. Istället 28 olika uppsättningar regler för lastbilstrafiken inom EU kommer nu gemensamma regler.

”Trots tuffa förhandlingar har EU:s medlemsländer kommit överens om nya regler som skapar förutsättningar för en sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor för yrkeschaufförer”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

De nuvarande reglerna har utnyttjats för dumpa lönerna och utnyttja chaufförerna. Nu skärps reglerna på en rad punkter:

• Svensk lön och kollektivavtal för alla som kör transporter i Sverige.

• Ingen yrkesförare kan tvingas sova i lastbilshytten. Arbetsgivaren måste ordna rimligt boende.

• Utländska lastbilar måste oftare återvända till hemlandet.

• Alla lastbilar, oavsett storlek, omfattas.

• Krav på nya färdskrivare med gps som ger möjlighet till ökad kontroll.

• Den som beställer transporter tvingas ta ansvar för chaufförernas arbetsmiljö.

Men allt är inte positivt. Svens­ka Trans­port­ar­be­ta­re­för­bun­dets förbundsordförande Tommy Wreeth påpekar en minuspunkt: Kör- och vilotiderna vid internationella transporter försämras något. 

Trots detta är Tommy Wreeth nöjd med de nya reglerna. ”Det viktigaste är att vi ser att man täpper till en massa kryphål som används idag för att underminera schyst konkurrens och som leder till social dumping”, skriver han på Facebook.

Trots enigheten inom EU krävs det att medlemsländerna och sedan parlamentet formellt godkänner reglerna innan de kan träda i kraft.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen