Film: Christian von Koenigsegg testar nya Jesko och varvar V8:an

Christian tar en provtur utanför fabriken i Ängelholm med nya Jesko. Och han bjuder gärna på en ljudlig illustration av den högvarviga V8-motorn.

Film: Christian von Koenigsegg testar nya Jesko och varvar V8:an
Det finns bara en parkering där man regelbundet kan se Koenigsegg Jesko köra förbi. Ligger i Ängelholm.

December är snöfritt i stora delar av landet men inte ens i Ängelholm, Skåne, är det torrt. Därför blir det en ganska begränsad provtur för Christian von Koenigsegg när han testar nya Jesko.

Filmen är väldigt kort, men vi får en ljudlig demonstration av den nya V8-motorn i Koenigsegg Jesko. Som vi berättat förut har Jesko fått en "flat vevaxel" där vevtapparna sitter förskjutna med 180 grader. Den nya vevaxeln gör att Jeskos V8:a har flyttat upp rödmarkeringen till 8.500 rpm. Den speciella vevaxeln ger också ett lika speciellt motorljud, vilket Christian gärna demonstrerar.

Toppeffekten i Jeskos V8-motor anges till 1.280 hk med handelsbensin och hela 1.600 hk med E85 etanolbränsle. Maximalt vridmoment är 1.500 Nm vid 5.100 rpm, men mellan 2.700–6170 rpm finns minst 1.000 Nm.

 

View this post on Instagram

A post shared by Koenigsegg (@koenigseggautomotive) on

Missa inte vår specialtidning om Koeningsegg, hela historien från 1994. Öppen att läsa digitalt för tidningsprenumeranter och premiummedlemmar. Klicka på bilden för att läsa.

 
Vilket ljud – grattis till Koenigsegg!
117
9