Nya klimatplanen öppnar för gratis elbilsparkering

Fler elbilsladdare – och stopp för skattefusket vid bilparkering på jobbet.

Nya klimatplanen öppnar för gratis elbilsparkering

Regeringen har presenterat en ny klimatplan för att sänka utsläppen de kommande fyra åren. En av de viktigaste punkterna är att snabba på omställningen till elbilar, och det ska göras på flera sätt.

Idag får alla elbilsköpare en bonus på 60.000 kronor, och även de flesta laddhybridköpare är berättigade till en bonus. I den nya klimatplanen öppnar regeringen också för att kommuner får erbjuda gratis parkering för bilar som går på el eller "andra klimatvänliga drivmedel".

En annan viktig nyhet är att ändra vissa regler för att göra det möjligt att använda lyktstolpar för elbilsladdning, och det finns även ett nytt krav på att minst en av tio platser på nybyggda parkeringar ska ha laddmöjlighet.

Klimatplanen innehåller också nya regler som ska förenkla för bilpooler, nya åtgärder för att försöka stoppa exporten av miljöbilar och ett nytt stöd för att konvertera befintliga bilar till att kunna köras på mer klimatsmarta bränslen.

Skatteverket ska också börja analysera felaktigheter i hur parkeringsförmån vid arbetsplatser redovisas. Att kunna parkera sin bil på jobbet kan nämligen vara en skattepliktig förmån. Dessutom ska reglerna för hur förmånsvärdet räknas ut för tjänstebilar ses över – idag beräknas förmånsvärdet på ett föråldrat sätt.

Planen har förhandlats fram mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

 
Låter som en bra plan, tycker jag!
71
70