Ny studie: Autobroms kan öka olycksrisken

Förare som är vana vid "hängslen och livrem" plockar oftare fram mobilen.

Ny studie: Autobroms kan öka olycksrisken

Nästan alla nya bilar har någon form av aktivt säkerhetssystem som ska minska olycksrisken. Det kan till exempel handla om autobroms som känner igen fotgängare, dödavinkelvarnare eller filhållningsassistans.

Men det finns en liten risk att förare som är vana vid den här typen av teknik litar för mycket på den och till exempel börjar använda mobilen under körning för att de känner sig säkra med att systemet kommer fånga upp alla misstag.

En ny amerikansk studie som är gjord av Virginia Tech Transportation Institute tillsammans med organisationen AAA har tittat närmare på hur två olika bilförartyper använder säkerhetssystemen: dels förare som redan äger bilar med exempelvis autobroms, och dels förare som äger bilar som saknar den typen av finesser.

Båda grupperna fick i fyra veckor köra bilar som har avancerade förarhjälpmedel som autobroms och under den tiden granskade forskarna hur de körde.

Förarna som var vana vid att bilen har någon form av förarhjälpmedel blev distraherade under körning nästan dubbelt så ofta som förarna som inte var vana vid att kunna förlita sig på den typen av hjälpmedel.

"Avancerade förarhjälpmedel har mycket att erbjuda när det gäller bekvämlighet och säkerhet, men de kan aldrig ersätta en uppmärksam och engagerad förare", säger William van Tassel, chef för förarträning på AAA.

AAA har tidigare släppt en rapport som visar att autobromssystemet i flera nya bilar på det hela taget fungerar bra – om det inte är mörkt eller regnar. Trots bristerna som uppmärksammades i testet är organisationen övertygad om att de räddar liv och undviker skador.

 
Jag har autobroms i min bil.
96
62