Avslöjat: Så mycket data dammsuger bilen om dig

Ny genomgång visar hemligheterna som bilen känner till.

Avslöjat: Så mycket data dammsuger bilen om dig

Trycket på stora datajättar som Google, Facebook, Amazon och Apple ökar – allt fler börjar ifrågasätta hur mycket de känner till om användarna och vad all information används till.

Nästan alla biltillverkare har insett vilken viktig roll de kommer spela för att samla in data om förarna. Bilen vet exakt hur den körs och var, och den kan "dammsuga" in enorma mängder data som sedan i teorin skulle kunna användas för att sälja annonser eller i värsta fall kanske hamnar på avvägar eller säljs.

Alla som har en smartphone kan styra hur mycket data som samlas in men vissa funktioner kan inte stängas av helt och för att använda mobilen krävs att användaren godkänt vissa villkor.

Nu uppmärksammar Washington Post att även bilar kan samla in en hel del data om användarna genom att hacka sig in i en Chevrolet Volt och se hur mycket den känner till om föraren.

Föraren måste godkänna snårigt avtal

Med hjälp av en laptop och diverse verktyg fick teamet tillgång till data som annars inte är tillgänglig för användaren att se – information om var bilen befunnit sig, vilka samtal som föraren ringt och även uppgifter om kontakterna i telefonboken, som mejladress.

Washington Post skriver också att vissa bilar hämtar information om var bilen är även om navigationssystemet inte används, och vissa tyska bilmärken har hårddiskar på 300 gigabyte för att lagra all data. I framtiden pratas det också om ansiktsigenkänning för att identifiera eller hålla koll på föraren.

GM:s svar på den här granskningen är att "inget händer utan att bilägaren godkänt det", men nästan all datainsamling görs utan att föraren märker något och bara kan läsa om det i liten, svårläst och finstilt avtalstext.

 
Jag funderar ibland på hur mycket mina teknikprylar egentligen vet om mig.
329
53