Tesla planerar ny bilmodell – designas i Kina

Den nya modellen ska skapas i ett nytt design- och produktionscenter ska byggas i Kina. Det berättade vd:n Elon Musk i samband med att Teslas första Kinabyggda bilar levererades till sina kunder.

Tesla planerar ny bilmodell – designas i Kina

Ganska precis ett år efter att Tesla började bygga Gigafactory 3 i Shanghai har fabriken levererat sin första bil – en Model 3.

Teslas vd Elon Musk var på plats för att inviga den nya fabriken, och efter att ha framfört ett stelbent dansnummer berättade han att Tesla har för avsikt att fortsätta investera i Kina – och att det finns planer på en helt ny, global bilmodell som ska designas på plats i landet.

"Vi ska försöka skapa ett kinesiskt design- och ingenjörscenter för att faktiskt från grunden designa en bil i Kina för den globala marknaden. Jag tror det kommer att bli väldigt spännande", sa Musk i sitt tal. Han berättade däremot inte när den nya modellen i så fall skulle stå färdig.

Teslas anläggning i Shanghai ska i första hand producera Model 3, och senare även suven Model Y. Att bygga bilar på plats i Kina, som är världens största marknad för elbilar, gör att man kommer runt de höga importskatter som annars drabbar utländska bilar i landet. 

Teslas aktie slog nya rekord på börsen i förra veckan, efter att de levererade 112 000 bilar under årets sista kvartal, vilket var långt fler än förväntat.

Men det är flera som är intresserade av att sälja elbilar. Senast igår presenterade jätteföretaget Sony till allas förvåning konceptbilen Vison S på teknikmässan CES i USA.

I videoklippet nedan ser vi Elon Musks dans i början av evenemanget.