Bosch Virtual Visor - ett aktivt LCD-solskydd

Solskydden har sett likadana ut i 100 år – tills nu. Bosch har utvecklat ett solskydd med en genomskinlig LCD-panel som bara blockar sol där det behövs.

Bosch Virtual Visor - ett aktivt LCD-solskydd

Bländande solljus orsakar mer än dubbelt så många allvarliga trafikolyckor som dimma, hala förhållanden eller andra väderförhållanden. Bosch som säljer många säkerhetssystem till biltillverkarna vill göra något åt detta.

Idén till ett aktivt solskydd utvecklades av tre ingenjörer som gjorde den första protoypen av en gammal LCD-skärm som de hittade i en papperskorg. Tanken är att skyddet inte ska skymma sikten i onödan och samtidgt mer effektivt skydda mot solen än dagens passiva solskydd.

Bosch Virtual Visor har en framåtriktad kamera som som ser var solen är och en bakåtriktad kamera som ser var förarens ögon är. En processor räknar ut vilken del av LCD-solskyddet som behöver vara ogenomskinligt för att skugga förarens ögon. Eftersom solskyddet är genomskinlig kan det göras något större än ett vanligt solskydd och därför skydda bättre för lågt stående sol.

LCD-solskyddet visas upp på elektronikmässan CES 2020 i Las Vegas. Det finns inga uppgifter om serieproduktion, men Bosch hoppas att det ska finnas en marknad för solskyddet.

 
Smart idé. Det vill jag ha i min bil!
70
16