Bullitt-Mustangen slog dubbla rekord på auktion

I flera decennier var Steve McQueens Ford Mustang GT390 från kultfilmen Bullitt försvunnen. 2018 visades det sig att bilen stått i en familjs garage i över 40 år. I fredags såldes den för 35,5 miljoner.

Bullitt-Mustangen slog dubbla rekord på auktion

Smått hysteriska scener utspelade sig på Mecums auktion i Kissimmee i Florida när en Mustang från kultfilmen Bullitt skulle säljas. Många villa komma den berömda bilden då den rullades in.

Efter en intensiv budgivning klubbades bilen för 3,74 miljoner dollar – motsvarande 35,5 miljoner kronor. 

Priset slår dubbla rekord. Det är den dyraste amerikanska muskelbilen och den dyraste Mustangen någonsin. Det tidigare auktionsrekordet för en Mustang låg på 2,2 miljoner kronor för en Shelby Mustang GT 500 från 1967.

Trots rekordet är slutpriset lite av en besvikelse. Auktionsfirman hade förväntat sig ett klubbslag mellan 50-60 miljoner kronor.

Bilen köptes för 6.000 dollar på annons 1974 av Sean Kiernans pappa Robert.

"Min pappa älskade verkligen ljudet av en bigblock-V8:a. Mamma hade gett honom tillåtelse att köpa en ny bil, så han letade efter en Mustang Fastback med Bigblock. Så han hittade annonsen i 1974 års Road & Track. "Bullitt" var felstavat i annonsen. Han köpte den nog inte i första hand för att det var Bullitts bil."

Bilen blev världsberömd genom en tio minuter lång biljakt i kultfilmen Bullitt. Scenen blev både filmhistoria och stilbildande. Steve McQueen i den gröna Mustangen jagas genom gatorna i San Francisco av Lt. Frank Bullitt i en svart Dodge Charger. 

Aldrig förr hade en biljakt varit så lång och actionfylld. Biljakten var den första att använda kameror på ett sätt som sätter publiken i bilarna tillsammans med skådespelarna.

Sedan bilen återupptäcktes i januari 2018 har den varit på världsturné och visats på Detroit Auto Show i samband med filmen Bullitts 50-årsjubileum. Mustangen har såväl stått uppställd i en monter framför Vita Huset som varit med i ett avsnitt av Jay Lenos motorshow.

Bilarna preparerades Steve McQueens vän Max Balchowsky. Bilarnas hjulupphängningar och chassin förbättrades, ställbara stötdämpare och flera kamerafästen monterades. Steve McQueen bestämde att grillen skulle målas svart och att bilen skulle ha få speciella fälgar - allt för att ge bilen mer karaktär. Även motorn och avgassystemet modifierades för att bilen skulle få ett häftigare ljud.

Två Mustanger användes vid filminspelningen. Den ena blev rejält tillknycklad och skrotades. Den andra såldes till en anställd på Warner Bros och användes för daglig pendling till filmstudion. Efter några år köpte Robert Kiernan bilen på annons för 6.000 dollar.

Steve McQueen gjorde ett flertal försök att köpa bilen av Robert Kiernan, inte bara med pengar utan McQueen erbjöd även att leta rätt på en liknande Mustang. Istället behöll Robert Kiernan och hans fru använde bilen dagligen fram till 1980 då kopplingen gick sönder. Då hade den bara gått 10.000 mil, men ställdes ändå undan.

Många ville komma nära när Bullitt-Mustangen såldes.

 
Bullitt är en film alla bilälskare måste se!
105
5