Fisker Ocean – direkt konkurrent till Tesla Model Y

Den danskdesignade elbilen Fisker Ocean blir en direkt konkurrent till Tesla Model Y, både när det gäller pris och specifikation.

Fisker Ocean – direkt konkurrent till Tesla Model Y

Fisker Ocean visades nyligen upp på elektronikmässan CES i Las Vegas, USA. Prototypen var i det närmaste produktionsfärdig. Nu har även uppgifter om tekniska specifikationer, pris och leverans framkommit. Allt tyder på att Fisker tagit sikte på Tesla Model Y.

Ocean är 4,64 meter lång, 1,93 meter bred och drygt 1,61 meter hög. Det kommer att finnas dragkrok som tillval, men dragvikten har inte avslöjats. I bagageutrymmet ryms 566 liter last. Med fällt baksäte ökar lastvolymen till 1.274 liter.

Batteriet på 80 kWh ger en räckvidd på 48 mil. Förutom att laddas med kabel kan batteriet även laddas med solenergi. Upp till 160 extra mil per år ska solpanelerna kunna ge.

Bilen kan snabbladdas via CCS-kontakt med 150 kW. Enligt Fiskers beräkningar ska det gå att ladda från 15 till 80 procent på en halvtimme.

På insidan finns en centralt placerad 16-tums pekskärm med haptisk återkoppling. Inredningen uppges vara helt vegansk och bestå av återvunna material.

Fisker Ocean säljs både med fram- och fyrhjulsdrift. Den billigaste varianten med framhjulsdrift kostar 37.499 dollar, cirka 360.000 svenska kronor. Motsvarande kostnad för Tesla Model Y är 43.700 dollar. Troligen kommer de europeiska priserna på bilsalongen i Genève.

Produktionen är tänkt att starta i slutet av 2021 och leveranserna ska vara i full gång under 2022. Då kommer även Tesla Model Y ut.

Hellre Fisker Ocean än Tesla Model Y
676
162