Coronaviruset drabbar bilbranschen – fabriker i Kina på paus

Biltillverkare med verksamhet i Kina drabbas av förseningar och produktionsstopp på grund av virusutbrottet.

Coronaviruset drabbar bilbranschen – fabriker i Kina på paus
I Teslas Gigafactory 3 i Shanghai ligger produktionen nere. Foto: Xinhuanet

Utbrottet av det nya coronaviruset, covid-19, gör världens industrier och företag påminda om hur beroende de är av Kina. För att hindra smittospridning har flera biltillverkare stoppat sin verksamhet i landet, skriver CNBC. 

Produktionen i många fabriker hade tillfälligt pausats i samband med firandet av det Kinesiska nyåret som drog igång förra helgen. Fabrikerna skulle ha satt igång sin verksamhet igen den här veckan, men riskerar nu att dra ut på tiden ytterligare. 

Flera globala bilföretag har omfattande verksamheter i mångmiljonstaden Wuhan, som till stora delar är avstängd och satt i karantän som en följd av utbrottet. Både GM, Honda och Nissan har verksamheter här, skriver CNBC. Dessa företag tvingas nu anpassa sig till situationen. Flera satsar på att evakuera sina medarbetare och ta hem dem. 

Även övriga Kina är drabbat. I Shanghai har regeringen förbjudit företag att återuppta sin produktion innan den nionde februari. Detta drabbar bland annat Teslas nystartade fabrik i området. Teslas finanschef Zach Kirkon förväntar sig en fördröjning på mellan en och en och en halv vecka på grund av detta.

Flera flygbolag har också ställt in avgångar till och från Kina, vilket gör det svårare att resa till och från landet.

De första misstänkta fallen av Coronaviruset rapporterades i slutet av 2019. Smittan misstänks komma från en fisk- och skaldjursmarknad i Huanan i nordöstra Kina. Enligt statliga medier i Kina hade den 29 januari fler än 7.000 personer smittats och 170 personer dött av sjukdomen.