Svenska rallyt ställer in historiska klassen – vädret är för dåligt

Den varma vintern är ett problem för tävlingens arrangörer, som nu ställer in den historiska klassen i rallyt.

Svenska rallyt ställer in historiska klassen – vädret är för dåligt
År 2019 tog Petter Solberg hem segern i Rally Sweden Historic. I år ställs klassen in. Foto: Rally Sweden

Den milda vintern är ett bekymmer för arrangörerna av Svenska rallyt. Medan man fortfarande hoppas på att kunna köra WRC-tävlingen i mitten av februari meddelar ledningen nu att den historiska klassen inte kommer att köra i år, för att förbättra förutsättningarna för WRC-klassen. Detta enligt ett meddelande på Rally Swedens hemsida.

Det råder viss osäkerhet även kring WRC-tävlingen, även om ledningen är hoppfull. Internationella bilsportförbundet, FIA, kommer att inspektera sträckorna i veckan och även fabriksteamen kommer att få säga sitt. "Vi fortsätter utforska alla möjliga sätt att försäkra att rallyt blir av. Förhållandena övervakas konstant och situationen kommer att utvärderas igen med eventuella beslut som måste fattas den här veckan", säger rallyts vd Glenn Olsson på tävlingens hemsida.

Det har snöat en del i tävlingsområdet i Värmland de senaste dagarna och SMHI spår kallare väder under veckorna fram till tävlingsstart. I en kommentar till TT skriver Glenn Olsson att tävlingen kommer att kunna genomföras utan problem så länge vädret utvecklas enligt prognoserna. Han ser också det positiva med att snöbristen gör det lättare för publiken att ta sig ut på sträckorna.

Senast Svenska rallyt ställdes in på grund av snöbrist var 1990, men även 2016 var det så dåligt vinterväder att flera sträckor ströks. 2019 ströks den historiska klassen på flera sträckor för att spara vägarna för WRC-bilarna.

Temperaturerna i januari i år har avvikit kraftigt från den normala medeltemperaturen i landet enligt SMHI:s preliminära sammanställning, och har varit mellan fem och tio grader varmare än normalt i hela Sverige, skriver Expressen.

 

Läs också: