Vätgasbilar lika billiga som bensinbilar om fem år

Det har snackats om vätgasbilar i många år, men de har varit för dyra för att bli en succé. Nu säger BMW att priserna för vätgasbilar kommer att vara samma som för bensinbilar inom fem år.

Vätgasbilar lika billiga som bensinbilar om fem år

Det är inte bara priset som legat vätgasbilarna i fatet, utan även få tankställen och litet modellutbud. Men om bilarna blir billigare kan detta komma att ändras.

Flera stora biltillverkare tror fortfarande på vätgas. Toyota visade nyligen upp den andra generationen av sin vätgasbil Mirai som klarar 65 mill på en tank. Även de tyska premiummärkena Audi, Mercedes och BMW lägger ner utvecklingsresurser på att ta fram vätgasbilar.

BMW tänker lansera en vätgasdriven X5 mot slutet av 2022. Den ska inte konkurrera med elbilarna utan är tänkt som ytterligare alternativ, exempelvis för den som vill köra miljövänligt men inte har egen laddmöjlighet. Vätgasbilar går snabbare att tanka än elbilar tar tid att ladda.

I en intervju med The Telegraph förklarar BMW:s chef för vätgasutvecklingen, Jürgen Guldner, satsningen så här  "Vi ser dem inte som konkurrenter till batterielbilar, utan som ytterligare ett erbjudande till våra kunder".

Genom att minska mängden dyr platina i vätgasbilarna kan biltillverkarna få ner priserna på vätgasbilar. Jürgen Guldner på BMW uppskattar att det tar omkring fem år att nå ner till samma prisnivå som bensinbilar.

Alla är inte övertygade om vätgasbilarnas förträfflighet. Vätgasbilar har fått kritik för att de mindre energieffektiva än elbilar och att framställningen av vätgas är energikrävande.

Hellre vätgasbil än elbil!
925
202