SSC Tuatara – en hyperbil i nivå med Koenigsegg Jesko

SSC Tuatara – en hyperbil i nivå med Koenigsegg Jesko

Tidigare i veckan visade den amerikanska hyperbilstillverkaren SSC upp sitt första produktionsfärdiga exemplar av modellen Tuatara. Bilen som tagit mer än 10 år att utveckla och som flera gånger tidigare visats upp som koncept. Nu är den alltså här – med prestanda som väcker stor uppmärksamhet runtom i bilvärlden.

Kraftkälla är en dubbelturbomatad V8 på 5,9 liter som i kombination med den låga vikten på 1.247 kilo placerar bilen i den allra yttersta nivån av hyperbilar. Förutsatt att bränsletanken fylls med E85, är effektuttaget hela 1.750 hästkrafter.

Bakom utseendet står den amerikanska bildesignern Jason Castriota som tidigare varit inblandad i designarbetet av bilar som Ferrari 599 och Maserati GranTurismo. Castriota hade även en viktig roll i designen av konceptbilen Saab Phoenix – då som chefsdesigner.

SSC som står för Shelby SuperCars planerar att bygga 100 exemplar av Tautara som har vardagsbilsbekvämligheter som AC, elhissar och infotainmentsystem med touchskärm.

SSC som tidigare slagit hastighetsrekord med modellen Ultimate Aero lär inte släppa tanken på att göra det igen. Bilen är ännu inte toppfartstestad men SSC beräknar kunna nå över 300 mph (482 km/h), vilket är i nivå med Bugatti Chiron och vår svenska representant Koenigsegg Agera RS.

Vi vet sedan tidigare att Koenigsegg planerar att krossa 300 mph-gränsen med sin senaste stolthet – Koenigsegg Jesko.

 
Imponerande siffror, men för mig bär Koenigsegg fortfarande kungakronan.
258
19