Postnords nya bilar klarar inte vintern och får körförbud

Postnord köpte förra året in 500 nya Renault Kangoo, men nu har många av dem har fått körförbud eftersom bromsarna inte klarar av vintern.

Postnords nya bilar klarar inte vintern och får körförbud
Foto: Todd MacDonald

I höstas började Postnords brevbärare köra de omkring 500 Renault Kangoos som köpts in. Men när vintern kom slog flera brevbärare larm om att det inte gick att bromsa. 

"Vi fick in ett antal incidenter där bromsförmågan på bilarna försvunnit eller reducerats kraftigt. Då valde vi att ställa av bilarna och kontaktade leverantören Renault", säger Postnords operativa chef Mathias Krümmel till Breakit.

100 fordon har tagits ur drift, främst norr om Älvdalen. I övriga regioner har det gått ut en order om att inte köra bilarna i minusgrader.

"Det är väldigt allvarligt när säkerheten är hotad. Vi har inte heller hundratals bilar som står och väntar på att tas i drift. Det här kommer medföra signifikanta extrakostnader för oss", säger Mathias Krümmel.

Renault Sverige har undersökt några av de bilarna och påstår att det inte finns några fel på bilarna. De menar att den delvisa förlusten av bromskraften orsakades av "externa faktorer under väldigt specifika användningsförhållanden", men specificerar inte vilka faktorer de syftar på.

Totalt har Postnord omkring 8.000 fordon i sin flotta.

Jag är inte förvånad!
321
37