Tullen ska få stoppa stöldgods på väg ut ur landet

För att hindra de internationella stöldligor som stjäl bilar och bildelar ska tullen nu få befogenhet att kontrollera transporter ut ur landet.

Tullen ska få stoppa stöldgods på väg ut ur landet
Foto: Tomasz Zajda/Getty Images

"I dag har ju tullens verksamhet inriktats på att hindra narkotika, sprängmedel eller annan smuggling från att komma in i Sverige. Nu är vi beredda att ge Tullverket nya befogenheter för att också få stoppa och hindra de här internationella stöldligorna från att föra ut gods från Sverige", säger inrikesminister Mikael Damberg till SVT Nyheter. 

Regeringens beslut ska ses som ett svar på den rapport som Polisen, Tullverket och Kustbevakningen nyligen lämnade in gemensamt till inrikesminstern. Av rapporten framgår att en del brott som bostadsinbrott och båtstölder minskar tack vare riktar insatser, men att utvecklingen när det gäller bilinbrott och bilstölder går i fel riktning. 

De tre myndigheterna önskar därför att tullen ska få ökade befogenheter att stoppa misstänkt gods som är på väg ut ur landet. Något som nu kommer att bli verklighet.

"Det har funnits en stor frustration inte minst från allmänheten, men även från våra anställda, att tullen inte kan ingripa om vi ser misstänkt stöldgods. Därför tycker jag att det är väldigt bra att vi nu ska få befogenheter att göra det", säger Fredrik Holmberg, vikarierande generaldirektör på Tullverket, till SVT

Bra beslut!
380
0