Ferrari F40 slukas av lågorna i Monaco

Ferraris berömda F40 är märkets kanske mest hyllade bil – men de verkar vara lättantändliga. Nu har ännu ett exemplar gått upp i rök.

Ferrari F40 slukas av lågorna i Monaco
Foto: Samuel Ferreira, @smih__carspotting

Strax innan klockan fyra på tisdagseftermiddagen såg bilfantasten, fotografen och Monacobon Samuel Ferreira en rökpelare stiga mot skyn i närheten av Rond-Point du Portier i Monaco. Han springer dit, och möts av det vi ser på bilderna här nedan – en Ferrari F40 i full brand.

"Jag vet inte så mycket om vad som hände, men bilen tog eld under körning. Föraren tog sig ut, sedan spred sig elden väldigt fort", skriver han i ett meddelande till Auto Motor & Sport. När han kom till platsen var bilen redan övertänd, så det enda han kan göra är att ta fram sin telefon och dokumentera händelsen.

Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha blivit skadad. På ett filmklipp som lagts upp på Instagram av användaren passion_car_rs syns en person som troligen är ägaren till bilen stå bredvid och slå ut med armarna i förtvivlan.

Ferrariföraren hade förmodligen ingen brandsläckare med sig, för han gör inga försök att släcka elden. Det gör däremot en person i huset intill – som på flera av bilderna syns stå på en balkong och spruta vatten på bilen med en trädgårdsslang. Ett tappert försök, men tyvärr fruktlöst mot de kraftiga lågorna.

När brandkåren efter 15–20 minuter hunnit fram till platsen och släckt branden hade bilen fått omfattande skador. Hela bilen från a-stolparna och bakåt ser ut att vara helt utbränd, och det är tveksamt om vraket går att reparera igen.

Foto: Samuel Ferreira

Foto: Samuel Ferreira

Foto: Samuel Ferreira

Foto: Samuel Ferreira

Foto: Samuel Ferreira

Foto: Samuel Ferreira

Ferrari F40 visades första gången i Maranello år 1987 i närvaro av självaste Enzo Ferrari, märkets grundare. Bilen har hyllats av journalister och ägare för dess köregenskaper och ses av många som den ultimata Ferrarin.

På senare år har de bilar som finns kvar därför blivit åtråvärda samlarobjekt, och väldigt värdefulla. Hemsidan DuPont Registry har just nu ett exemplar liknande det i klippen ovan till salu för 1,5 miljoner dollar, motsvarande nästan 15 miljoner svenska kronor.

Tyvärr verkar modellen däremot vara väldigt lättantändlig – det är inte första gången vi ser det här hända. Sensommaren 2016 brann en F40 upp på sin jungfrufärd efter en omfattande renovering, och året efter dök bilder upp på internet föreställande ett utbränt vrak som enligt uppgift var ett exemplar av den ännu mer ovanliga och värdefulla F40 GT.

 

Jag lovar att ta med mig en brandsläckare nästa gång jag ger mig ut i min exotiska sportbil.
143
14

 

Läs också: