Volvo och Polestar drabbade av Coronaviruset – fabrikerna står stilla

Volvos kinesiska fabriker har stått stilla sedan vecka fyra efter det kinesiska nyåret och man räknar åtminstone med stillestånd till och med vecka 12.

Totalt lär det betyda missad produktion av minst 40.000 Volvobilar och över 11.000 Polestarbilar.  I den hårt Coronadrabbade staden Wuhan har Volvo 40 underleverantörer.

För Polestar kan det här betyda att lanseringen av nya elbilen Polestar 2 fördröjs med ännu längre väntetider.

Fabriken på Torslanda och i Gent går fortfarande med god fart men man har noterat en ordernedgång som lär slå igenom i produktionen senast under april månad – om man inte drabbas tidigare på grund av brist på delar från underleverantörerna, vilket är troligt.

Produktionen av Volvos laddhybrider bromsade tyvärr före Coronautbrottet. Under hösten 2019 låg andelen laddhybrider runt 18 procent från Torslandafabriken, men under början av året låg andelen på 13 procent. Volvos mål är att laddhybriderna ska stå för 20 procent av totalen, vilket är väldigt viktigt för att märket ska klara av sina koldioxidmål.

Volvo är givetvis inte det enda märket som drabbas hårt av Corona, hela bilbranschen tar stryk. Många bilhandlarna håller stängt och under de två första veckorna i februari minskade bilförsäljningen i Kina med 92 procent mot samma tid i fjol. I reda nummer såldes det 4.909 bilar mot 59.930 i fjol. Volvos ägare Geely har startat onlineförsäljning, med "kontaktlösa" leveranser direkt hem.

En ytterligare negativ aspekt är att när väl produktionen i Kina är igång så kommer Volvo att, för att komma ikapp, bli tvungna att flyga hem material från sina underleverantörer istället för att använda fraktfartyg. Något som kommer att göra produktionen dyrare.

 
Jag tror att Coronaviruset ställer till det för många biltillverkare.
190
15