Tre gånger prestanda-Golf – GTI, GTD och GTE

Tre gånger prestanda-Golf – GTI, GTD och GTE

I väntan på den kommande Golf R får vi hålla till godo med Golfens GT-linje, som ju sedan den förra generationen är tre till antalet – originalet GTI, laddhybriden GTE och dieseln GTD.

När Volkswagen Golf nu nått fram till sin åttonde generation har GTE kommit ikapp GTI hästkraftsmässigt och båda har nu 245 hästar. I GTI kommer den kraften från en 2-liters turbofyra som i standardutförande är kopplad till en sexstegad manuell växellåda.

I GTE kommer effekten från en turbomatad 1,4-litersmotor som ger 150 hk, och en elmotor på 115 hästkrafter. Systemeffekten blir alltså 245 hästar och vridmomentet 400 Nm, faktiskt mer än i Golf GTI där man får nöja sig med 370 Nm. 

Batteriet i nya Golf GTE ligger på 13 kWh och ska, enligt Volkswagen, ge en räckvidd på cirka 6 mil.

Volkswagen Golf GTD får precis 200 hästar från sin två liters turbodiesel. I sann dieselanda finns det mycket vridmoment – 400 Newtonmeter.

Alla tre modeller har LED-strålkastare som standard, och beroende på om det är en GTI, GTE eller GTD så löper en röd, blå eller silvrig list över fronten. En homage till originalt GTI som hade en röd kylargrill.

Vill man göra sin GTI, GTE eller GTD ännu fräsigare kan man bocka i det tillvalet som gör att man får X-formade dimljus i fronten.

Nya Golf visas i Genève nästa vecka. Några svenska priser är inte bestämda ännu.

Interiör Golf GTI.

 
Jag har siktat in mig på en ny Golf GTI!
51
104