Biltillverkare tvingas bygga respiratorer

I Storbritannien finns en stor bilindustri som går på sparlåga på grund av coronaviruset. Den brittiska regeringen ger nu order om att fabrikerna ska ställa om till tillverkning av respiratorer.

Biltillverkare tvingas bygga respiratorer
Foto: Paul Harizan/Getty Images

Biltillverkarna har problem med leveranserna av komponenter från underleverantörer. Många av dem ligger i Asien. Det räcker med att en enda viktig komponent saknas för att en bil inte ska kunna byggas klart. Det innebär att produktionen minskar.

Den brittiska regeringen vill nu utnyttja bilfabrikernas lediga kapacitet för att bygga respiratorer till unionens sjukhus. 

Det finns omkring 5.000 respiratorer i Storbritannien, men den brittiska regeringen bedömer att coronaviruset kommer göra att behovet överstiger tillgången.

"Vi måste skala upp produktionen av viktig utrustning som respiratorer så vi kan hjälpa de mest utsatta, och företagen behöver hjälpa oss i den här nnationella insatse", skriver regeringen i ett uttalande.

– Alla som kan ska ställa om sina ingenjörer och produktionslinor för att bygga respiratorer, säger den brittiska hälsoministern Matt Hancock.

Exakt hur omställningen till tillverkning av respiratorer ska gå till är oklart, men det måste gå till.

Det är bra att bilfabrikerna utnyttjas i dessa kristider.
171
15