Stöldligor härjar – de här är de mest stulna bilmärkena

Premium 90 procent av alla stulna bilar försvinner utomlands vilket gör att allt färre stulna bilar återfinns. Även stölderna av bildelar ökar. Så här gör du för att skydda dig mot stölder.

Stöldligor härjar – de här är de mest stulna bilmärkena

Stölder av reservdelar ökar markant. Polisen ser att katalysatorer och partikelfilter stjäls i allt större utsträckning. Den här typen av reservdelar innehåller ädelmetaller och har högt skrotvärde. Katalysatorerna stjäls främst från äldre årsmodeller och partikelfilter från nyare dieselbilar

Allt är dock inte dystert. Det totala antalet stulna bilar har minskat. Totalt stals 7.180 bilar i Sverige förra året, vilket är en minskning med 9 procent.

Varje dag försvinner 17 bilar utomlands. Organiserade stöldligor ligger bakom stölderna och utförseln ur landet.

Den höga andelen stulna bilarna som förs utomlands beror till stor del på att det inte ingår i Tullverkets uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har utlovat att tullen ska få utökade befogenheter att stoppa misstänkt gods som är på väg ut ur landet. 

I tillägg till detta föreslår regeringen också att införsel eller import av störsändare ska förbjudas. Störsändare används ibland för att störa ut bilars fjärrkontroller så att bilarna inte kan låsas. Användning av störsändare är sedan tidigare förbjudet.

Så kan du minska risken för stöld:

  • Om man har en bil som kan startas utan nyckel (key-less) så ska man försiktig hur man förvara bilens fjärrkontroll. Undvik att förvara nyckeln nära ytterdörren. Lägg gärna fjärrkontrollen i en plåtlåda eller ett avskärmat skyddsfodral (RFID-påse).
  • Att parkera sin bil i garage minskar också stöldrisken. Många använder sina garage som förråd och parkerar istället bilen utomhus, något som underlättar för tjuvarna.
  • DNA-märkning är både avskräckande och gör det enklare att identifiera stulna bildelar. Mär dina bildelar och sätt de medföljande dekalerna på bilen. 
  • Installera en spårsändare för att det ska gå lättare att hitta bilen vid en stöld. Kontakta gärna ditt försäkringbolag innan du köper spårsändaren för vägledning kring vilken produkt de rekommenderar.

De mest stulna bilmärkena

Volvo toppar listan över de mest stulna bilmärkena 2019 med 1 504 stulna bilar (21 procent). På andra och tredje plats på listan kommer Volkswagen med 808 stulna bilar (11 procent) och Audi med 564 (7,8 procent).

– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala, motorexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Antal stulna personbilar 2019 - Topp 35

Volvo 1504
Volkswagen 808 
Audi 564 
BMW 529 
SAAB 426 
Mercedes-Benz 425 
Toyota 363 
Ford 314
Peugeot 265 
Renault 222
Opel 216
Skoda 179 
Nissan 164
KIA 143 
Mazda 133
Huyndai 125 
Citroen 113
Mitsubishi 91
Honda 67 
Fiat 62 
Seat 56 
Porsche 51 
Chevrolet 43 
Chrysler 38 
Land-Rover 34 
Subaru 33
Dacia 25 
Jeep 25 
Lexus 24
Mini 17 
Tesla 14 
Jaguar 14 
Dodge 11 
Alfa Romeo 7
Cadillac 7

 

 
Jag är inte orolig för stöldligorna.
59
147