Kaos i bilindustrin – nästan all produktion stoppad

Utbrottet av det nya coronaviruset har en enorm inverkan på den globala ekonomin. I Europa har i stort sett all bilproduktion stannat av under veckan.
Annons

Uppdatering 20/3: På fredagsmorgonen meddelade Volvo att de stoppar produktionen även i de svenska fabrikerna från och med nästa vecka.

Det nya coronaviruset har satt Europas bilindustri, en bransch som ger jobb åt 14 miljoner människor, ur spel. Under veckan som gått har en majoritet av alla företag som bygger bilar eller bildelar i Europa meddelat att de stoppar hela eller delar av sin produktion under en period.

Orsakerna varierar. Några stänger fabrikerna för att hindra smittospridningen eller som en följd av myndighetsåtgärder. Andra tvingas stoppa produktionen på grund av brist på delar från underleverantörer eller för att efterfrågan på bilar har sjunkit kraftigt när bilhandlare håller stängt. 

Volkswagengruppen, med märken som Audi, Skoda, Porsche och Lamborghini, samt företagen Toyota, Mercedes, BMW, Honda, Renault, Hyundai, Kia, Fiat Chrysler, Ferrari, Nissan och Jaguar Land Rover har alla bilfabriker i Europa som när detta skrivs helt eller delvis stängts ned. Volvo har stoppat produktionen sin fabrik i Gent, där bland annat XC40 och V60 byggs, men fabrikerna i Sverige håller för närvarande igång produktionen. Det kan dock komma att ändras. Volvo säger att de utvärderar situationen i Sverige och följer leverantörskedjorna på timbasis.

Stora underleverantörer till bilindustrin som Bosch, Continental, Valeo och ZF, meddelade på torsdagen att även de helt eller delvis stänger produktionen i flera europeiska fabriker.

Kaoset pågår även utanför Europa. I USA har Tesla minskat sin arbetsstyrka på fabriken i Fremont med 75 procent efter att lokala myndigheter bedömt dem som en icke-essentiell verksamhet och tvingat dem att begränsa verksamheten till bara det absolut nödvändiga. En ljusglimt för Tesla är däremot att de nyligen fått tillstånd att öppna sin fabrik i Kina igen efter att de fått leveranser av munskydd och handsprit. 

Avbrottet ger företagen tid att sanera arbetsplatserna, samt göra det möjligt för människor att hålla större avstånd mellan sig. De flesta meddelar att fabrikerna kommer hålla stängt i minst två veckor, men ingen vet säkert när fabrikerna kan återgå till full produktion.

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen