Fler biltillverkare erbjuder sig tillverka respiratorer

GM, Tesla och Ford i USA går nu ut och erbjuder sig att ställa om produktionen till respiratorer för att möta den stora efterfrågan från sjukvården. I Storbritannien har Jaguar och Toyota erbjudit sig göra detsamma efter regeringens uppmaning medan Ford UK säger sig överväga möjligheten.

Fler biltillverkare erbjuder sig tillverka respiratorer
Foto: Bay Tunç/Getty Images

Flera amerikanska bilmärken ska nu vara i samtal med USA:s regering om att att tillverka respiratorer till sjukvården som kan användas för att ge allvarligt coronasjuka andningshjälp.

Två av landets "Big Three", jättarna General Motors och Ford, har gått ut med att de erbjuder sig ställa om produktionen. Elon Musk har även svarat på Twitter att Tesla kommer tillverka respiratorer "om det finns en brist".

GM:s VD Mary Barra föreslog under onsdagen att tomma ytor på företagets nu delvis nedstängda fabriker ska användas för tillverkningen och gjorde liknelser till hur landets bilfabriker ställdes om för att tillverka krigsmateriel under andra världskriget.

Som vi tidigare rapporterat håller även biltillverkare i Storbrittanien på att titta på att ställa om produktionen. Premiärminister Boris Johnson gick under måndagen ut och uppmanade landets industrier att göra omställningen omgående, något han kallade för en nationell prioritet.

Respiratorerna är viktiga bland annat för att ge livsuppehållande andningshjälp till allvarligt coronasjuka.

Enligt en studie från 2015 kan USA mobilisera uppåt 135.000 respiratorer vid en större kris. The American Hospital Association uppskattar däremot att så många som 960.000 amerikaner kan komma att behöva mekanisk andningshjälp på grund av coronaviruset.

I Storbritannien ska siffran vara omkring 5.000 vilket landets regering bedömmer inte kommer räcka till för att täcka upp det ökade behovet coronaviruset skapar.

Hur omställningen från bilar till respiratorer ska gå till är otydligt. Elon Musk poängterar dock i ett annat inlägg på Twitter att Tesla och Musks rymdfartsföretag SpaceX redan tillverkar ventilationssystem till både bilar och rymdskepp.

"Respiratorer är inte svåra, men kan inte tillverkas omedelbart." skriver Musk.

Samtidigt gick Tesla under onsdagen med på att minska bemanningen till en fjärdedel på fabriken i Kalifornien för att minska smittspridningen.

 
Svenska biltillverkare borde också börja tillverka respiratorer!
45
3