Unika samlarbilar på svensk auktion

I dessa tider då aktiemarknaden faller fritt kan bilar vara en bättre investering. Vad sägs om en Volvo 245 Turbo i utställningsskick eller sportbilen Bricklin från 70-talet?

Unika samlarbilar på svensk auktion

Den 25 mars 2020 håller Bilweb Auctions samlarbilsauktion. Bland de 115 objekten finns många attraktiva svenska bilar som Volvo 780, Saab 900 Turbo Cabriolet och särskilt en Volvo 245 Turbo som är helrenoverad.

– Just 240 Turbo är en modell som har blivit eftertraktad av lite yngre Volvoentusiaster. Många upplevde sin barndom i baksätet på en 240 och just turboversionen är en drömbil för många, säger Michael Luft, ansvarig för Bilweb Auctions.

Kombinationen av kombi och turbo såldes vara på den svenska marknaden under modellåren -84 och -85, något som gör 245 Turbo mer eftersökt än sedanen 244 Turbo. På den nordamerikanska marknaden såldes även tvådörrars 242 Turbo. 

Tubokombin förväntas nå ett klubbpris mellan 160.000 och 200.000 kronor.

Även om de svenska bilarna dominerar på auktionen så finns det även flera intressanta utländska bilar. Flera av dem är riktigt ovanliga, till exempel den kanadensiska sportbilen Bricklin.

Under 1970-talet hade den amerikanske entreprenören Malcolm Bricklin en dröm om

en sportbil under namnet Bricklin. Bilen hade modern kilform moderiktiga pop-up-strålkastare. Produktionen startade 1974 i Kanada och framtidstron var stark.

Standardutrustning var riklig med bland annat luftkonditionering, lågt monterad radio och digitalklocka. Men bilen saknar cigarettändare och askhållare. Malcolm Bricklin menade att det var idiotiskt att röka när man körde!

De första 155 exemplaren levererades med en V8-motor från AMC. Senare fick bilen en Ford 351 V8 på 5,7 liter – "Windsormotorn". Endast 2.854 Bricklin tillverkades innan projektet lades ner i slutet av 1975. Uppskattningsvis finns knappt tusen exemplar kvar idag.

Den trehjuliga mikrobilen Acoma Mini Comtesse sticker verkligen ut. Troligen har bara ett exemplar satt sina tre hjul på svensk mark.

Bilen utvecklades i Frankrike och det främsta säljargumentet var att men inte behöver körkort för att framföra bilen. Den var dessutom skattebefriad. 

– Den perfekta minibilen för frankofilen som vill synas, säger Michael Luft.

I början av 1970 körde en svensk Sida-medarbetare sin lilla Mini Moke hela vägen från Tanzania hem till Hagfors i Värmland. En nätt liten tripp på 1.400 mil över tre världsdelar. De enda incidenterna på resan var tretton punkteringar.

Idag är den lilla bilen renoverad till toppskick och bilen värderas till mellan 250.000 och 300 000 kronor.

Mini Moke utvecklades av brittiska BMC som ett litet lätt militärfordon för att kunna släppas ned i fallskärm och sen transportera soldater eller utrustning. Bilens mekanik byggde helt på Minin, men den låga markfrigången vann inga framgångar i terrängen.

Den enda delen av det brittiska försvaret som visade intresse var flottan. De kunde tänka sig att använda bilen för transporter på hangarfartygens däck. Under kriget om Falklandsöarna lär ett okänt antal Mini-Moke varit på plats. 

De brittisktillverkade bilar som byggdes mellan 1964 och 1968 är de mest attraktiva modellerna. De har även tillverkats Mini-Moke i Australien och Portugal. Många gånger användes de som "badbilar" på turistorter.

Jag vill unna mig en samlarbil.
230
34