Stor olycksrisk med Apple Carplay och Android Auto

En ny studie visar att Apple Carplay och Android Auto påverkar bilförare mer än alkohol och droger.

Stor olycksrisk med Apple Carplay och Android Auto

Syftet med Android Auto och Apple Carplay är att minska distraktionen under körning genom förenklade gränssnitt som visas på bilens infotainment-skärm.

Men forskning visar att systemen ändå tar så mycket uppmärksamhet från körningen att förarna får sämre reaktionstid än om de kört påverkade av alkohol eller cannabis. Även att handhålla en mobil, vilket är förbjudet, är säkrare.

Detta framgår av en studie gjord av den brittiska organisationen IAM Roadsmart på uppdrag av oberoende Transport Research Laboratory och franska Fédération Internationale de l'Automobile (FIA).

Studien visar att reaktionstiden för bilförare kan bli upp till 57 procent längre genom att använda Apple Carplay på en pekskärm. Motsvarande tid för Android Auto är 53 procent.

I praktiken innebär det att bromssträckan kan bli fem billängder längre i motorvägshastighet.

Genom att använda röststyrning förbättrades uppmärksamheten, men det blev ändå inte bättre än om föraren skickade SMS med mobilen i handen. Även i detta fall blev reaktionstiden längre än om föraren körde bil påverkad av alkohol eller cannabis.

Det är inte bara reaktionstiden som blev sämre när föraren hanterade Android Auto eller Apple Carplay. Förarna fick också problem med att hålla sig till sin körbana och att hålla jämn hastighet.

Här kan du ta del av studien.

Bäst att låta bli att pilla på skärmen när man kör!
156
5