Volvo delar ut miljarder till aktieägare – medan staten betalar lönerna

När AB Volvo permitterar 20.000 anställda står skattebetalarna för hälften av deras löner. Samtidigt planerar styrelsen miljardutdelning till aktieägarna.

Volvo delar ut miljarder till aktieägare – medan staten betalar lönerna
Foto: Volvo Group

Som vi tidigare rapporterat har utbrottet av covid-19 tvingat europeisk bilindustri att pausa majoriteten av sin produktion. Det gäller även Sverige. På torsdag stänger Volvo Cars ned produktionen på sina svenska fabriker. Även buss- och lastbilstillverkaren AB Volvo pausar sina fabriker, och 20.000 medarbetare tvingas stanna hemma i drygt två veckor – till att börja med. Beslutet är en följd av internationella åtgärder för att hindra spridningen av viruset.

Under permitteringstiden är det skattebetalarna som står för hälften av de permitterade arbetarnas löner – enligt Aftonbladet rör det sig om runt 300 miljoner kronor i månaden i statliga utgifter.

Trots detta har styrelsen på AB Volvo föreslagit en aktieutdelning på 5,5 kronor per aktie, vilket skulle innebära att totalt omkring tio miljarder kronor betalas ut till aktieägarna, enligt Aftonbladet. I en kommentar till tidningen säger Volvokoncernens presschef Claes Eliasson att det inte är upp till honom att bedöma rimligheten i det. 
– Jag kan inte recensera rimligheten i styrelsens förslag. Den åttonde april ska stämman rösta om förslaget, vi får återkomma när vi vet resultatet, säger han till Aftonbladet. 

Eliasson säger också till tidningen att företaget är tacksamt för att statens system med korttidspermittering finns, eftersom det gör att man slipper varsla personal.

AB Volvo hade tidigare planerat en utdelning på 13 kronor per aktie, men med tanke på omständigheterna har företaget slopat en extra utdelning om 7,5 kronor, skriver Dagens Nyheter. Företagets styrelse kommer att fatta beslut om aktieutdelning den 8 april.

Uppdatering: På onsdagsmorgonen meddelade Volvo att de skjuter upp bolagets årsstämma. Den kommer nu att hållas senast den 30 juni, skriver Göteborgs-Posten. I och med det skjuter bolaget också upp beslutet om aktieutdelning.

AB Volvos aktieutdelning verkar rimlig.
84
634