Seat börjar tillverka respiratorer i Spanien – med vindrutetorkarmotorer

Den spanska biltillverkaren rycker nu in för att hjälpa det svårt virusdrabbade landets sjukvård genom att börja tillverka respiratorer. Produktionslinan för bilmodellen Leons framvagn ställdes om på endast en vecka.

Seat börjar tillverka respiratorer i Spanien – med vindrutetorkarmotorer
Foto: Seat

På Seats fabrik i Martorell utanför Barcelona tillverkas nu en rekordsnabbt utvecklad automatiserad respirator, kallad OxyGEN, som just nu genomgår testning ínnan den godkänns för medicinskt bruk.

Behovet av utrustning som respiratorer är stort i Spanien. Tillsammans med Italien är landet just nu hårdast drabbat av utbrottet av Covid-19. Fler än 7.700 personer i landet har dött i sviterna av sjukdomen. Sedan måndagen är landets 47 miljoner invånare försatta i karantän.

OxyGEN-projektet ska enligt Seat vara ett av flera som de deltagit i sedan pandemiutbrottets början. Ett team av ingenjörer från flera olika företag och Barcelonas universitet tog fram 13 olika prototyper innan man kom fram till den slutgiltiga modellen.

Ritningarna finns tillgängliga helt gratis på projektets sajt. Upphovsmakarna hoppas att fler företag ska börja tillverka deras respirator över hela världen.

Foto: Seat

Seats version av designen använder en vindrutetorkarmotor för att driva pumpen, vilket kan ha underlättat omställningen av produktionslinan något. Ändå var omställningen knepig och krävde att 150 anställda från olika avdelningar ställde om sina arbetsplatser.

"Att ta en produktionslina som tillverkar hjälpramar, en bildel, och anpassa den till att tillverka respiratorer har varit en lång, svår process som involverar många delar av företaget och vi lyckades göra det på en rekordtid på en vecka", säger Sergio Arreciado från processteknikavdelningen på Seat.

Seat är inte ensamma om att anpassa bildelar för respiratortillverkning i dessa ansträngda tider. I USA har Ford börjat använda de små fläktarna till stolsventilationen i pickupmodellen F-150 för samma syfte.

Behovet för respiratorer inom den svenska vården är än så länge inte lika stort som i Spanien men förväntas öka. Nyligen tecknade Socialstyrelsen ett avtal med Getinge som ska ge 200 respiratorer. Getinge har även fått ett 50-tal Scania-anställda permitterade till sig för att hålla igång produktionen.

Foto: Seat

Bra! Alla måste hjälpa till.
142
2