Coronakrisen ger prutläge på begagnade bilar

Försäljningen av nya och begagnade bilar har bromsat in hårt på kort tid. Handlarna står med hallarna fyllda av begagnade bilar som de behöver bli av med. Det gör att det är prutläge på begagnade bilar.

Coronakrisen ger prutläge på begagnade bilar

Den kraftigt minskade försäljningen oroar många bilhandlare. Coronakrisen kan leda till en finanskris med hög arbetslöshet och där färre har råd att köpa bil.

För att minska sina lagerkostnader försöker nu många svenska bilhandlare att minska antalet inbytesbilar. Flera handlare vägrar att ta in en bil om de inte samtidigt kan leverera en lagerbil, några handlare har helt sonika stoppat sina inköp av begagnatbilar.

I det här läget är det köparens marknad. Det går inte bara att pruta mer på priserna. Det kan också gå att få mer förmånlig finansiering och billigare serviceavtal.

Kreativiteten är stor bland svenska bilhandlare och vi kommer snart få ser många olika erbjudanden. Som konsument gäller det att hålla ögonen öppna och noga jämföra de erbjudande som dyker upp. 

 

Carl-Adam Georgenson på Riddermark Bil i Järfälla märker att hemleveranser av bil snabbt blivit populärt hos kunderna nu i coronatider. Foto: Biluppgifter.se

Nya rutiner efter corona

Med sina nio butiker och runt 2.000 bilar i lager är Riddermark Bil en av de största aktörerna inom begagnathandeln i Sverige. Bland de första åtgärderna som Riddermark Bil genomförde i samband med coronautbrottet var att erbjuda hemleverans till sina online-köpare. Kunden kan alltså köpa sin bil via nätet utan att sätta en fot i bilhallen.

Riddermark Bil var också snabba med att införa regler för sin personal som ska minska riskerna för smittspridning. Anställda som varit utomlands sattes i karantän innan de fick återgå till sin arbetsplats. De infördes också nya rutiner i bilhallarna.

– Vi ser till att undvika fysisk kontakt, använder handsprit och mycket sunt förnuft. Så fort någon i personalen visar minsta tecken på sjuksymptom så måste man vara hemma, berättar Carl-Adam Georgenson, inköpschef på Riddermark Bil.

Kan försäljningsminskningen under våren innebära att det istället säljs fler begagnade bilar under sommaren och hösten? Ett ackumulerat behov, så att säga?

– Ja, det tror vi på, svarar Carl-Adam Georgenson på Riddermark Bil. 

Coronaviruset inget hinder för att köpa bil

En enkät som sajten Biluppgifter.se genomfört visar att nedgången i bilförsäljning antagligen handlar mer oro kring ekonomi än rädsla att utsätta sig för smitta i samband med bilköpet.

1.069 personer som besökt sajten Biluppgifter.se i slutet av mars svarade på enkäten. 34 procent av dem planerade att köra en begagnad bil inom 1–2 månader. Endast 14 procent avstår från att köpa bil på grund av coronavirusets spridning.

– Jag trodde att fler av bilköparna skulle se coronavirusets spridning som ett hinder," säger Christian Nilsson, grundare av biluppgifter.se

Innan coronaviruset kom till Sverige gick begagnatförsäljningen upp både under januari och februari, jämfört med samma period förra året. Även värdet på begagnade bilar ökade, som ett resultat av den höjda fordonsskatten på flertalet nya bilmodeller. Enligt handdelssajten Blocket ökade utbudet av begagnade bilar med 15 procent under februari.

Den detaljerade bilden av hur coronaviruset påverkat begagnathandeln visar sig senare i april när siffrorna för mars månad redovisas. 

Jag ligger lågt med bilköp i dessa tider.
149
81