Ny prognos: Kraftigt minskad bilförsäljning 2020

Bil Sweden har reviderat sin prognos för försäljningen av nya bilar under 2020. Nu pekar kurvan brant nedåt. Försäljningen kan bli den sämsta sedan finanskrisen i början av 1990-talet.
Annons

Förklaringen är naturligtvis främst coronaviruset och dess påverkan på den globala ekonomin. 

Förra året registrerades 356.036 nya personbilar i Sverige. Bil Swedens ursprungliga prognos för 2020 uppskattade att 330.000 bilar skulle säljas under året. Att den första prognosen låg lägre än 2019 beror på en väntad låg försäljning under det första kvartalet på grund av köpruschen för malusbilar före årsskiftet.

 

Ny prognos: Kraftigt minskad bilförsäljning 2020

Prognosen för 2020 har nu skurits ned med 18 procent till 270.000 bilar. Bil Sweden beräknar att försäljningen kommer att sjunka under det andra kvartalet på grund av coronaviruset – både efterfrågan och tillverkning påverkas.

– Vi vet ännu inte när smittspridningen avtar, när produktionen av fordon kan starta samt vilka ytterligare insatser som regeringen gör för att stimulera efterfrågan för att kick-starta ekonomin igen. Sammantaget gör det att det är mycket svårt att göra prognoser just nu, men detta är vårt bästa estimat i dagsläget, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen