Bilfirman fifflade med mätaren – nu hävs köpet

En bilfirma i Göteborg skruvade tillbaka bilens mätare med nära 7.000 mil. Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar att köpet hävs.
Annons

En bilköpare gick in på en bilhandlare i Göteborg i början av januari 2017 och köpte en Kia Ceed, årsmodell 2014 för 119.000 kronor. Två och ett halvt år senare, 29 juli, upptäcker köparen att mätaren i manipulerad, något som också bekräftas av Kia Mölndal. Det visar sig att bilen har gått 7.000 mil mer än vad mätaren visar.

Det går också genom att jämföra mätarställning med en tidigare annons på bilen och via ett utdrag ur från CarFax att konstatera att det är det är bilfirman som manipulerat mätaren.

Köparen anmälde bilfirman till ARN (Allmänna reklamationsnämnden) som gör bedömningen att köparen har rätt att häva köpet.

Det står nämligen klart och tydligt i köpeavtalet att bilen hade gått 5.713 mil vid köptillfället, men efterforskningar visar att det bilen snarare hade gått 12.000 mil när köpet gjordes.

Så här skriver ARN i sitt utlåtande:
”Nämnden anser att felet är av väsentlig betydelse för köparen, som därför har rätt att häva köpet. Vid hävning ska parternas prestationer gå åter. Köparen ska få tillbaka vad hon betalat för varan samt ränta på detta belopp. Bilfirman ska få tillbaka varan samt bli ersatt för den nytta köparen har haft av den. Nämnden uppskattar skälig ersättning för nyttan till 40.000 kr. Köparen har därför rätt att få tillbaka vad hon betalat för varan med avdrag för detta belopp, vilket blir 79.900 kr. Köparen har även rätt till ränta på köpesumman från dagen för betalningen.”

Ett besult från ARN är alltid en rekommendation och inget tvång. Skulle bilfirman emellertid inte följa rekommendationen från Allmänna Reklamationsnämnden hamnar man på Råd & Röns ”svarta lista”.

 

 
Annons
Annons
Rulla till toppen