Oljekriget över – bensinpriset fortsatt lågt

Opec-länderna och andra ledande oljeproducenter har enats om att minska oljeproduktionen. Minskad efterfrågan på grund av coronakrisen gör att priserna på drivmedel förväntas vara låga.
Annons

Ryssland och Opec-länderna startade för dryg månad sedan ett oljekrig där båda parter ökade sin produktion kraftigt med lägre oljepris som följd. Priset föll snabbt från 50 dollar per fat till nu 21 dollar fatet. För ett år sedan låg snittpris på över 70 dollar.

Efter långdragna förhandlingar under påskhelgen är nu oljekriget över. Den sista stötestenen var Mexico som bara ville minska sin produktion med 100.000 fat om dagen i stället för de 400.000 fat som skulle motsvara landets andel. 

Anledningen till Mexicos motstånd är att landet under flera år har investerat en miljard dollar om året för att köpa optioner som säkerställer ett betydligt högre oljepris än det marknadspris som varit aktuellt de senaste månaderna. De vill med andra ord sälja så mycket som möjligt eftersom de får så bra betalt

Den mexikanska knuten löste sig genom att USA täcker upp för Mexiko genom att ytterligare minska sin oljeproduktion. President Donald Trump menar att ett fortsatt oljekrig skulle hota hundratusentals jobb i USA. 

I början av året var priset på en liter bensin omkring 16 kronor. Idag ligger priset på runt 12,50. Det har skett en liten ökning av bensinpriset sedan oljeavtalet tecknades i söndags, men många bedömare anser att den lägre efterfrågan på drivmedel som coronaviruset ger kommer att dämpa prisuppgången.

En skillnad på 3,50 kr i bensinpris innebär en besparing på 3.675 kronor per år för en bil som drar 0,7 liter/mil och körs 1.500 mil per år.

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen