Film: Lyssna när Lexus ursinniga V10:a testas i bänk

Lexus LFA – känd för sitt fantastiska ljud – visar varför kärleken till V10:an aldrig sinar.
Annons

Stora delar av världen är upp och ner och ibland kan det vara skönt att förtränga situationen utanför hemmets dörrar. För att tillfälligt råda bot på corona-ångest kan det här filmklippet förhoppningsvis hjälpa till.

Bilen vi ser i filmen är en Lexus LFA, en ikonisk superbil med ett lika ikoniskt ljud. Sången kommer från en 4,8-liters V10:a utan överladdning som utvecklats tillsammans med Yamaha. Det unika med Lexus skönsjungande V10:a är varvtalet och växlingarna – motorn når 9 500 (!) varv snabbare än man hinner blinka.

Rykten säger att motorn varvar så snabbt att Lexus var tvungna att installera digital varvräknare i bilen eftersom en analog mätare inte skulle hinna med.

Just den bilen som visas i filmen är en Lexus LFA Nürburgring-edition, byggd i endast 50 exemplar. I standardutförande har LFA 560 hästkrafter, toppar 325 km/h och sprintar från 0 – 100 km/h på 3,6 sekunder.

Med dagens mått är prestandan kanske inte något som inger oöverträfflig respekt – men det gör däremot ljudet – det visar varför kärleken till V10:an aldrig upphör.

Höj volymen och njut!

 
Annons
Annons
Rulla till toppen