Sebastian Vettel lämnar Ferrari – vem ska ta över?

Sebastian Vettel, fyrfaldig världsmästare i Formel 1, lämnar Ferrari i slutet av säsongen meddelade stallet idag. Jakten på en ersättare har börjat.

Sebastian Vettel lämnar Ferrari – vem ska ta över?
Sebastian Vettel Foto: Robert Cianflone / Getty mages

– Det här var inte ett lätt beslut att ta med tanke på Sebastians värde som person och förare. Men det är ett gemensamt beslut som båda parter tycker är det bästa säger teamchefen Mattia Binotto i ett uttalande.

Uppgifter i italienska Gazetta dello Sport uppger att Sebastian Vettel, Ferraris tredje mest framgångsrika förare, fått ett kontraktsförslag med sänkt lön.

Vettel uppger att det inte låg några ekonomiska aspekter bakom beslutet utan coronauppehållet.

– Det som har hänt de senaste månaderna har fått många av oss att reflektera över vad som är våra verkliga prioriteringar i livet, säger Vettel. 

Foto: Dan Istitene / Getty images

Frågan är om Vettel kommer stanna kvar i Formel 1 nästa säsong?

– Ja ska ta tid och reflektera över vad som verkligen betyder när det gäller min framtid, säger Vettel.

Ferraris teamchef Mattia Binotto uppger att det inte finns någon annan anledning till att Vettel lämnar annat än att det var dags att gå skilda vägar.

Radiosportens experkommentator Fredrik af Petersens har en teori om varför Vettel lämnar Ferrari:

– Han är en av de bästa förarna de senaste tio åren, sedan hjälper det att ha en perfekt bil som han hade i Red Bull-stallet. Jag tror en anledning att han lämnar Ferrari är att han anser sig inte ha en chans att nå sin dröm att vinna VM-titeln med Ferrari, som hans idol Michael Schumcher gjorde.

Vettels teamkamrat Charles Leclerc. Foto: Charles Coates / Getty images

Vem ska ersätta Vettel?

Vettels teamkamrat Charles Leclerc är bara 22 år och har vann två lopp förra året. Han har kontrakt fram till 2024 och anses allmänt som Ferraris stora hopp inför framtiden.

Daniel Ricciardo. Foto: Quinn Rooney / Getty images

Australiern Daniel Ricciardo som kör för Renault och spanjoren Carlos Sainz som kör för McLarens spanjor är framgångsrika och nämns som tänkbara efterträdare till Sebastian Vettel.

Carlos Sainz. Foto: Marco Canoniero / Getty images

Lewis Hamilton som kör för Mercedes och har vunnit sex världsmästartitlar vore idealisk, men har upprepade gånger angett att han tänker stanna hos Mercedes.

Om allt går enligt plan börjar årets Formel 1-cirkus i juli med en tävling inför tomma läktare i Österrike.

 
Tack Sebastian för fler fantastiska år i Ferrari!
82
10