Lista: Så mycket skiljer det i servicekostnad för Sveriges vanligaste begbilar

Lista: Så mycket skiljer det i servicekostnad för Sveriges vanligaste begbilar
Kia Ceed är har lägst servicekostnad av Sveriges mest populära begbilar.

När man ska slå till på en begagnad bil är det inte bara inköpspris, skatt och försäkring man ska ha med i kalkylen. Servicekostnad ska också tas i beaktande – och här skiljer det mycket bland de populäraste begbilarna, visar statistik från verkstadsportalen Lasingoo. 

– De leasingbilar som kommer ut till försäljning nu är väldigt populära, men frågan är om man som bilköpare har koll på vad de kostar att serva. Trots att skillnaderna har minskat något sedan vi började titta närmare på skillnader mellan bilmodeller för drygt fyra år sedan, ser vi fortfarande att det skiljer sig flera tusenlappar mellan den dyraste och billigaste modellen. Tusenlappar som man kanske inte alltid tar med i beräkningarna, säger Gustaf Hesselman, VD på Lasingoo. 

Lasingoo har tittat på servicekostnaderna för de tio mest populära begbilarna med årsmodell 2016, utslaget på tre år och 1.500 mil per år.

Volvo har tre modeller på topp femlistan – XC60, V60 och XC70, som alla tre har en servicekostnad på över 10.000 på tre år. Men i ganska ensamt majestät i topp återfinns BMW 520, som har en servicekostnad över tre år på hela 12.201 kronor.

I den andra änden av listan hittar vi Toyota Auris och Kia Ceed. Kian är allra billigast och har en servicekostnad på 7.910 kronor enligt Lasingoos statistik. Toyota Auris kostar nästan en tusing till – 8.907 kronor.

– Prisskillnaderna har flera olika anledningar, bland annat hur lång tid mekanikern behöver lägga ner, vilka reservdelar som krävs och hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte. Dessutom varierar kostnaden beroende på hur mycket bilen används. Kör man mycket behöver bilen servas oftare – kör man mindre, mer sällan. Den här datan är en riktlinje för bilägare för att de ska få lite bättre koll på sina kostnader, avslutar Gustaf Hesselman.

Priserna i statistiken är ett genomsnitt från allbilsverkstäder i Stockholmsregionen.

Jag räknar alltid in servicekostnad när jag köper bil.
54
52