Ford säkrar polisbilar från corona – med värme

Ford har designat en mjukvaruuppdatering som ska hindra coronaviruset i polisbilar. Fordonets cockpit hettas upp till dryga 56 grader celsius i minst 15 minuter.

Ford säkrar polisbilar från corona – med värme

Ford har utvecklat en mjukvaruuppdatering som vrider upp bilens värmesystem till max så att eventuella bilar som innehåller coronaviruset blir desinfekterade. Uppdateringen levereras till alla Ford Interceptor årsmodell 2013 till 2019.

Ingenjörer från Ford har samarbetat med Ohio State University för att utveckla en sanitetsmetod eftersom polisen hörde av sig och efterfrågade en effektiv rengörningsprocedur för coronaviruset. Förslaget var att titta på en värmebaserad neutralisering av viruset. Universitetet kontrollerade hur mycket värme och tid som behövdes för att bli av med viruset. 

Metoden fungerar genom en app, en inkopplad dator eller manuellt genom fordonets kontrollpanel. Bilen hettas upp till drygt 56 grader celsius (133 grader Fahrenheit) och temperaturen behålls under minst 15 minuter. Andra metoder som att ofta torka olika beröringspunkter med våtservetter eller alkohol är effektivt, men kan vara svårare att komma åt vissa fläckar. 

När uppvärmningen startar börjar blåljusen och bakljuset att blinka. När bilen kyls ned börjar de blinka igen. På instrumentbrädan visas fortskridandet, så att inte någon råkar hoppa in i den jättevarm bil. Idén har testats på polisbilar i sex olika städer i landet. 

Det finns även en knapp som direkt avbryter uppvärmningen och startar kylningen av bilen om poliserna omedelbart behöver använda bilen.

 
Mjukvaruuppdateringen borde även släppas till andra modeller.
23
5