Ny kartläggning visar: Så påverkas elbilarna av kallt väder

Data från 4.200 elbilar och 5,2 miljoner resor ger nya insikter i hur vinterväder påverkar räckvidden i en elbil.

Ny kartläggning visar: Så påverkas elbilarna av kallt väder
Foto: Markus Pentikäinen

Det kanadensiska telematikföretaget Geotab, som bland annat jobbar med upploppling och loggning av fordonsflottor och lastbilar, har samlat in och analyserat data från 4.200 elbilar av olika märken som tillsammans genomfört 5,2 miljoner resor.

Denna data ger nya insikter i hur räckvidden i en elbil påverkas av yttertemperatur. Vad de kom fram till var att de flesta elbilar följer ungefär samma temperatur- och räckviddskurva, som visar att den optimala temperaturen för räckvidd är 21,5 grader, och att temperaturer över och under det påverkar räckvidden negativt. 

Grafen nedan visar ett genomsnitt över alla testade bilar. Kurvan visar räckvidden som andel av den siffra tillverkaren anger, vid olika temperaturer. Vid den optimala temperaturen är bilarnas räckvidd i snitt 15 procent bättre än tillverkarsiffrorna, men dalar sedan snabbt åt båda hållen. Vid -15 grader återstår bara 54 procent av den officiella räckvidden.

Foto: Geotab

Enligt Geotab beror detta på att både människor och batterier trivs bäst i temperaturer omkring 21 grader, även om batterier gillar något kallare klimat än människor. När temperaturen avviker från den siffran gör bilen av med energi för att värma eller kyla både batteri och kupé.

Ett bra tips för att maximera räckvidden när det är kallt ute är att använda sätesvärmare och rattvärme i stället för att värma upp hela kupén, eftersom det är mycket mer energieffektivt. Det är också en bra idé att förvärma bilen innan avfärd, medan den fortfarande är inkopplad. För att maximera batteriets livslängd är det också bra att låta laddsladden stå i bilen när det är riktigt kallt ute, så att bilens batterikontrollsystem kan hålla värmen i batteriet. 

Hela rapporten kan läsas på Geotabs hemsida. I verktyget nedan kan man se hur räckvidden i elbilar av olika märken påverkas av temperatur. 

 


Jag tycker det fungerar utmärkt att köra elbil på vintern.
281
324

 

Läs också: