Uppgifter: Audi utvecklar ny självkörande bil

Audis vd har samlat ihop ett team som ska utveckla en självkörande bil. Anledningen? Audi ska åter bli ledande inom teknologi.

Uppgifter: Audi utvecklar ny självkörande bil
Audis koncept Aicon.

Autonews rapporterar att teamet kommer jobba med Artemis-projektet som Audi siktar på att få till marknaden 2024, en fullt digital passagerarbil som kapabel till högautomatiserad körning. Audis vd, Markus Duesmann, har valt ut Alex Hitzinger att leda projektet. 

Potentiellt har projektet näst intill alla resurser och teknologi som Volkswagengruppen har tillgängligt eftersom Artemisteamet kommer ha en stor grad av frihet enligt Audi. Bilen kommer utformas för en ny affärsmodell som ska generera intäkter under användningen av fordonet. 

Några detaljerom bilen har inte framkommit, men enligt uppgifter till Autonews verkar utseendet vara i närheten av Audis koncept Aicon, en lyxig sedan med nivå 5 självkörningsteknologi (helt självkörande) som visades upp på Frankfurts bilsalong 2017. Konceptet var ungefär lika stor som en Audi A8, hade ingen ratt, men ansågs vara för dyr att producera och sälja.

Namnet Artemis valdes av två anledningar, dels är det samma namn på NASAs program som ska sätta den första kvinnliga astronauten på månen 2024, samma år som Audis modell lanseras, samt Artemis (den grekiska guden) representerar jakt, en jakt där Audi siktar på att åter bli ledande inom teknologi. 

Markus Duesmann blev vd för Audi den första april och jobbar med att återfå Audis rykte som teknologiska pionjärer, vilket under en tid inte så har varit fallet. Exempelvis Tesla har överskuggat Audi, men även biltillverkarens del i dieselgate har spelat in.

 
Audi kommer åter bli ledande inom teknologi.
31
15