Genévemässan 2021 skrotas

Det blir ingen bilsalong i Genève 2021. Årets utgåva ställdes in bara några dagar innan den planerade öppningen i början av mars på grund av coronapandemin. Arrangören meddelar samtidigt att man planerar att sälja mässans tillgångar.
Annons

Den internationella bilmässan var planerad att hållas i mars 2021 men företaget bakom har sett en svag efterfrågan från bilmärken och utställare.

Årets bilsalong ”hölls” istället på distans genom att presskonferenserna sändes digitalt från ett nästan tomt mässgolv.

Uttalandet väcker frågor om om framtiden för bilmässor när bilmärken ändrar sina strategier.

”Bilsektorn går just nu genom en svår period och utställare behöver tid för att återhämta sig från pandemins följder”, säger stiftelsen ”Salon International de l’Automobile”, som är arrangör av mässan, i ett uttalande.

En majoritet av evenemangets utställare som deltog i en undersökning sa att de skulle ”troligtvis inte delta” på en mässa nästa år, tilläger arrangören.

Ett annat problem är villkoren för det statliga lån om 11 miljoner schweiziska franc som erbjudits när mässan ställdes in. Arrangören säger att man inte accepterar lånet dels på grund av ett återbetalningskrav om 1 miljon franc redan i juni 2021 och dels på grund av ett krav om att mässan arrangeras 2021.

Det ser arrangören som för osäkert för att garantera stiftelsens finansiella stabilitet i sin nuvarande form.

Andra bilmässor har också blivit inställda på grund av coronapandemin i år, bland annat de som brukar hållas i New York och Detroit.

Bilmärkena har under tiden istället arrangerat virtuella lanseringar av sina senaste modeller och konceptbilar på nätet.

I samma uttalande går också Genèvemässans arrangör ut med att man planerar att sälja mässans tillgångar. Arrangören skriver att man helst säljer till PalExpo SA som äger mässfastigheten.

Genèvemässan är Schweiz största offentliga evenemang som varje år lockar över 600.000 besökare och 10.000 journalister från hela världen.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen