Hetaste elbilarna på Blocket: BMW i topp!

Vilka elbilar söker folk efter mest på Blocket och vad säljs snabbast? Vi var nyfikna och bad Blocket att ta fram data åt oss. BMW överraskar genom att ligga högst upp på topplistan just nu, medan Tesla förvånande nog finns först en bra bit längre ner.

Hetaste elbilarna på Blocket: BMW i topp!
Volkswagen e-Golf.

De mest sökta elbilarna på Blocket:

1) BMW
2) Kia
3) Renault
4) Melex
5) Mercedes
6) Golf
7) Nissan
8) Volvo
9) Audi
10) Tesla

Listan visar de vanligaste sökningarna på Blocket i kombination med ordet "elbil". De flesta skriver då alltså vilket märke de letar efter, med undantag för modellen Golf. På plats nummer fyra hittar vi Melex. Det är ett polskt företag som tillverkar elektriska arbetsfordon av enklare karaktär. En lustig detalj är att Volvo finns på plats åtta på listan, trots att man ännu inte har någon helt elektrisk bil ute på marknaden (XC40 Recharge är dock på väg).

– Om vi tittar på specifika bilmodeller som det söks efter i kombination med ordet elbil, är det Nissan Leaf och Renault Zoe som folk söker efter mest, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket. 

Priserna för elbilar har ökat kraftigt hittills i år jämfört med samma period i fjol, vilket bland annat beror på att merparten av de elbilar som såldes förra året var från 2016, medan de flesta som har sålts i år är från 2018.

• Medianpris elbilar 2019: 278.890 kronor.
• Medianpris elbilar i år: 359.900 kronor.

– En förklaring till högt andrahandsvärde på begagnatmarknaden för elbilar är det idag något begränsade utbudet. Det behöver komma ut fler modeller för att det ska bli en prispress. Kombinerat med långa leveranstider för vissa modeller gör det att många vänder sig till begagnatmarknaden för att kunna få hem sin bil snabbt, säger Matilda Adelborg.

Försäljningstakten har lugnat ner sig en aning sedan förra året. Då såldes 21 procent av elbilarna inom en vecka, jämfört med 18 procent hittills i år. En av orsakerna är att fler elbilar har lagts ut till försäljning det här året jämfört med samma period 2019.

Om du går i byta bil-tankar gör du klokt i att först kolla in vår Bilguide. Om du inte vet exakt vilken bil du vill ha hjälper vår Bilguide dig att hitta rätt. Via den kan du också läsa våra tester, provkörningar och begagnatdueller av den bil du är intresserad av. Bilguiden hittar du här!

Elbilarna som säljs snabbast

Vi bad också Blocket att ta fram information om vilka elbilsmodeller som säljs snabbast i olika prisklasser. Här är resultatet:

Upp till 150.000 kronor: 150.000–300.000 kronor: 300.000–500.000 kronor:
1) Renault Twizy 1) Hyundai Ioniq 1) Kia e-Niro
2) Renault Kangoo 2) Volkswagen e-Golf 2) Tesla Model S
3) Nissan Leaf 3) BMW i3 3) Nissan Leaf 
Jag är på jakt efter en begagnad elbil.
20
51
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.