Genevemässan 2021 kan bli av ändå

Palexpo som äger mässfastigheten i Genève vill anordna en bilsalong 2021 trots att arrangören ställt in. Risken är för stor om man missar ett år, menar vd Claude Membrez. Samtidigt uttrycker han skepsis till arrangörens säljerbjudande: "Summan är enorm!"
Annons

Bilsalongen i Genève kan bli av trots allt 2021. Palexpomässan, där evenemanget hålls varje år, vill själva anordna en bilmässa nästa år trots att arrangören ställt in, rapporterar Automotive News Europe.

Företagets vd säger till Automotive News Europe (ANE) att risken för stor om man väntar med att hålla den tidigare årliga mässan tills 2022.

– Enligt vad jag vet om mässbranschen är det för svårt att komma tillbaka om vi förlorar datumet, säger Palexpos generaldirektör Claude Membrez till ANE.

ANE uppger att Genèvemässan (GIMS) drabbats av interna splittringar efter att årets evenmang abrupt ställdes in på grund av coronapandemin kort innan den planerade öppningen i mars.

GIMS gick ut i slutet av juni med att man ställde in mässan på grund av bristande intresse från biltillverkarna. Under en presskonferens som hölls 29 juni sa stiftelsen bakom mässsan att man skulle försöka sälja evenemanget till Palexo för 15 miljoner schweiziska franc – motsvarande 148 miljoner svenska kronor.

– Vi hörde att de ville sälja mässan till oss, men det här var första gången vi fick höra summan och summan är enorm! Säger Claude Membrez till ANE.

Han ifrågasätter också varför Palexpo skulle betala 15 miljoner franc för ett evenmang som inte ska hållas 2021 och som i ett par år framåt ”lär vara 35 procent mindre” eftersom bilmässor blir allt mindre populära.

Membrez tillade dock att ett eventuellt beslut om att köpa mässan tas av Palexpos styrelse. Till ANE uppger han att han förväntar sig att styrelsen kommer hålla ett möte under de kommande två veckorna där frågan kommer diskuteras.

Viktigt evenemang för Schweiz

Genèvemässan är Schweizs största evenmang som genererar motsvarande runt 1,98 miljarder kronor i intäkter till staden Genève varje år. Staden har en ägarandel i Palexpo på 80 procent.

Villkoren för det lån om motsvarande runt 168 miljoner kronor som Genèves stad erbjöd till GIMS var också bland anledningarna som arrangören hänvisade till som skäl för att mässan ställs in 2021. Ett var ett återbetalningskrav om nästan 10 miljoner kronor redan i juni 2021. Det andra var att mässan måste bli av 2021.

GIMS beslut att både tacka nej till lånet och att lägga ned efter att ha sålt mässan har förbryllat Palexpo.

– Det är riktigt, riktigt konstigt, säger Claude Mendez till ANE.

– Vi förstår inte vad de har i åtanke. Om de har något i åtanke måste det var väldigt komplicerat för vi förstår inte det.

GIMS har uppgett att de vill använda en stor del av lånet, runt 109 miljoner kronor, för att ersätta utställare för att bilsalongen ställdes in 2020. Det hade GIMS kunnat göra om de accepterat lånet, menar Claude Mendez.

Palexpo är villiga att acceptera en mindre mässa 2021, enligt Mendez, men det är inte GIMS. GIMS direktör Sandro Mesquita sa i maj till ANE att ”det är viktigt att nästa mässa är en bra en och inte en liten, förminskad en”.

– Sandro har rätt, det är en risk. Men vi tror att risken är större om inget görs, säger Claude Mendez till ANE.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen