Volvochefen om omställningen: Fel att skydda de gamla jobben

Volvos vd Håkan Samuelsson vill se en snabb omställning till eldrift. Att försöka bevara gammal teknik och skydda de gamla jobben har han ingenting för, säger han i en intervju.

Volvochefen om omställningen: Fel att skydda de gamla jobben
Håkan Samuelsson tror på en eldriven framtid för Volvo. Foto: Getty

I en intervju med Dagens Nyheter år 2014 sa Håkan Samuelsson att rena elbilar inte var något han trodde på. Nu är inställningen en annan. Sedan 2018 har Volvos målsättning varit att 50 procent av modellutbudet ska bestå av rena elbilar år 2025 – och att resten ska utgöras av laddhybrider. I en ny intervju med tidningen Autocar bekräftar han detta, och kallar samtidigt laddhybriderna för en "övergångsteknologi" under omställningen till rena elbilar.

Det är i samband med att Autocar gett Samuelsson sitt mest prestigefyllda ledarskapspris under sina årliga "Autocar Awards" som tidningen får en pratstund med Volvochefen. Under intervjun säger han att den största faran är att omställningen till eldrift inte går tillräckligt snabbt.

– Vi måste gå fort framåt. Och vi måste få kunderna med oss, säger han. 

I intervjun erkänner Samuelsson också att omställningen till eldrift kommer att göra gammal teknik och infrastruktur föråldrad, och att gamla jobb inte kommer finnas kvar. Men att försöka bevara det gamla vore ett ännu större problem, menar han.

– För 30 eller 40 år sedan var det skeppsvarv där vi utvecklar bilar i dag. Det är bra för Göteborg och för Sverige att de inte är kvar längre, människorna som jobbade där har hittat nya möjligheter. I sådana här fall tycker jag inte att vi ska skydda de gamla jobben det är bättre att hjälpa människor hitta nya färdigheter, säger han.

Under intervjun redovisar Samuelsson också en stark tilltro till utvecklingen av elbilar och att han tror på att både räckvidd och lönsamhet kommer att bli bättre framöver när batterier blir billigare och konventionella bilar blir dyrare.

Han menar att räckvidden kommer att bli mycket bättre inom snar framtid.

– Vi måste naturligtvis fortfarande förbättra elbilarnas räckvidd. Man borde kunna köra i åtta timmar och sedan stanna och ladda bilen samtidigt som man laddar kroppen. Men det kommer att utvecklas snabbt. Experterna säger att den kommer att fördubblas om fem år, och det kommer att hända, säger Samuelsson till Autocar.

 

Håkan Samuelssons attityd ligger i tiden.
361
121
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.